Vesti - arhiva

2019

Kratak prekid u pristupu servisu APA PsycNET

Usled rada na unapređenju platforme, APA Publishing (American Psychological Association) najavljuje kratak prekid u pristupu servisu APA PsycNET. Radovi su najavljeni za subotu, 27. jula, u periodu od 01:00 do 07:00 časova.
Izdavač se unapred zahvaljuje korisnicima na razumevanju i strpljenju. 

(objavljeno 25.07.2019.)

Dan nauke

Dan nauke u Srbiji obeležava se 10. jula. Od 2010. godine ovaj datum se obeležava na dan rođenja Nikole Tesle.

Tim povodom će u Naučno-tehnološkom parku Beograd, u 17 časova, svečano biti postavljen reljef sa likovima najvećih domaćih naučnika. Detaljnije o ovom događaju možete pročitati ovde.

Istog dana u 19 časova, Institut za fiziku u Beogradu, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra (SKC) organizuje tribinu "Može li nauka da promeni Srbiju". Detaljnije o događaju i o učesnicima tribine možete pročitati ovde.

(objavljeno 08.07.2019.)

Obaveštenje povodom mogućih prekida rada AMRES-a

Poštovani korisnici, obaveštavamo vas da su danas u periodu od 9 do 15 časova mogući povremeni prekidi u funkcionisanju informaciono-komunikacionih servisa AMRES-a zbog radova na održavanju mreže.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 02.07.2019.)

Obaveštenje povodom trenutnog prekida rada AMRES-a

Poštovani korisnici, obaveštavamo vas da je danas u toku prepodneva došlo do prekida u pristupu internetu iz Akademske mreže Srbije (AMRES) usled problema s energetskim napajanjem. Budući da još uvek nije potvrđeno da je problem rešen, u toku dana su mogući povremeni prekidi u funkcionisanju informaciono-komunikacionih servisa AMRES-a.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 27.06.2019.)

Objavljen Impakt faktor časopisa za 2018. godinu

Juče posle podne Clarivate Analytics je u bazi Journal Citation Reports (JCR) objavio podatke o impakt faktoru (IF) časopisa za 2018. godinu. Obaveštavamo korisnike da je u toku preuzimanje i ažuriranje baze EleČas i da će podaci biti vidljivi u ponedeljak.

Dok se podaci ne preuzmu za bazu EleČas, informacije o IF i rangu časopisa mogu se pogledati na stranici JCR-a (Brza stranica --> Indeksne baze --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 21.06.2019.)

Poziv na predavanje "Predatorski izdavači i slične pojave"

Pozivamo sve zainteresovane istraživače da prisustvuju predavanju "Predatorski izdavači i slične pojave", koje će Milica Ševkušić, bibliotekar Tehničkog instituta SANU, održati na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Predavanje je zakazano za ponedeljak, 24. jun 2019. godine, sa početkom u 11 časova, u malom amfiteatru Stomatološkog fakulteta (Rankeova 4).
Ulaz je slobodan. Dobro došli.

(objavljeno 17.06.2019.)

Moguće smetnje u pristupu servisu Royal Society of Chemistry

Usled rada na unapređenju platforme, Royal Society of Chemistry najavljuje moguće smetnje u pristupu. Radovi su najavljeni za vikend, 15. i 16. jun 2019., a izdavač se unapred zahvaljuje korisnicima na razumevanju i strpljenju.
Korisnici će dobiti ekran sa sledećim sadržajem:
                           

(objavljeno 12.06.2019.)

Obezbeđen nov servis – CAB Abstracts

Obaveštavamo korisnike da je omogućen pristup CAB Abstracts bazi preko EBSCOhost-a. 

CAB Abstracts u izdanju CABI Publishing, sadrži vrlo značajnu literaturu u kvalitetnim sažecima o istraživanju i dostignućima primenjenih nauka, uključujući i poljoprivredu, šumarstvo, ljudsku ishranu, veterinu i zaštitu životne sredine. Obuhvata preko 9,2 miliona zapisa, 449.000 članaka iz časopisa, radova sa konferencija i izveštaja.
U svrhu promocije novog servisa organizuju se radionice u toku tri dana i time će biti pokriven deo institucija kojima će baza biti od izuzetnog značaja prilikom naučno-istraživačkog rada. Planiran je nastavak edukacija na jesen kada će i ostale institucije biti uključene. Za sve polaznike obezbeđen je sertifikat.

Ovim povodom gospodin Martin Kolman iz EBSCO informacionih servisa će održati predavanje i trening rada u CAB Abstracts bazi na EBSCOhost platformi:

  • u utorak, 21. maja – Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu
  • u sredu, 22. maja – Veterinarski fakultet u Beogradu
  • u četvrtak, 23. maja – Institut za kukuruz Zemun Polje i Poljoprivredni fakultet u Beogradu

Više informacija o ovoj stručnoj bazi podataka, možete naći na EBSCOhost veb stranici, a posredstvom KoBSON stranice do baze možete doći ili preko Brze stranice - Indeksne baze - CAB Abstracts ili preko menija Servisi - Indeksne baze - CAB Abstracts.

(objavljeno 20.05.2019.)

Maj mesec matematike – Istraži koordinate

Centar za promociju nauke osmu godinu zaredom organizuje naučnopopularni program - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU. Ovog maja manifestacija je posvećena vezi između matematike i geografije i nosi naziv "Istraži koordinate". Ovogodišnjoj manifestaciji prethodio je konkurs Mapiranje matematike, na kome su izabrani najinspirativniji primeri nastave matematike, kao i njeni najmaštovitiji nastavnici širom Srbije. Cilj programa je približavanje i promocija matematike u Srbiji.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na sajtu Centra za promociju nauke, a program je moguće preuzeti na sledećem linku.

.

(objavljeno 06.05.2019.)

Web of Science obaveštenje

Obaveštavamo korisnike da su u toku dana (25. aprila) moguće smetnje u pristupu Web of Science servisu usled rada na unapređenju platforme, i to u periodu od 10:00 do 22:00 časa.
Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 25.04.2019.)

Obuka doktoranada „Oblikovanje doktorske disertacije“

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ ponovo se organizuje obuka doktoranada „Oblikovanje doktorske disertacije“. Tokom ove kratke obuke doktorandi mogu da se informišu o formi doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta o Beogradu, deponovanju u Digitalni repozitorijum, vidljivosti disertacije na internetu i svim drugim pitanjima u vezi sa procedurom pripreme i predaje doktorata.

Prvi naredni termin je 11. aprila 2019. godine sa početkom u 17 časova, a o održavanju obuke tokom ostalih meseci zainteresovani će moći da se informišu na sajtu Univerzitetske biblioteke.
Prijavljivanje je obavezno i vrši se putem onlajn formulara.
Detalje o mestu i vremenu održavanja možete videti u programu.

(objavljeno 08.04.2019.)

Web of Science obaveštenje

Izdavač Clarivate Analytics je najavio da će usled rada na unapređenju platforme, u četvrtak, 28. marta, u intervalu od 10:00-21:00 časova, pristup Web of Science servisu biti povremeno onemogućen.
Unapred se zahvaljujemo korisnicima na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 27.03.2019.)

Nedelja otvorenog obrazovanja 2019.

Nedelja otvorenog obrazovanja (Open Education Week) predstavlja globalnu manifestaciju namenjenu podizanju svesti o besplatnom i otvorenom obrazovanju. Ove godine se obeležava od 4. do 8. marta u velikom broju država. Detaljnije informacije o samoj manifestaciji, slobodnom obrazovanju i pristupu informacijama, kao i novim oblicima umreženosti možete pročitati na stranici Open Education Week 2019.

(objavljeno 25.02.2019.)

Transparentnost procesa recenziranja u nauci

U časopisu Nature Communications nedavno je objavljen članak koji je nastao kao rezultat višegodišnjeg istraživanja posvećenog temi javnog recenziranja (open peer review). U radu “The effect of publishing peer review reports on referee behavior in five scholarly journals”, autorski tim se fokusirao na problem transparentnijeg i odgovornijeg procesa recenziranja, sarađujući sa izdavačima i naučnim časopisima koji su pristali da recenzije članaka njihovih autora učine javno dostupnim.

Za cilj istraživanja postavljeno je otkrivanje prirode uticaja koje “otvoreno” recenziranje može imati na ocene i ponašanje samih recenzenata.
O primenjivosti i rezultatima ovog istraživanja, kao i posledicama možete pročitati u intervjuu koji je vođen sa delom autorskog tima i objavljen na sledećem linku.

(objavljeno 13.02.2019.)

Povodom Dana žena u nauci

U cilju postizanja jednakog pristupa i učešća u nauci, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 11. februar Međunarodnim danom žena u nauci.

Unesco je izvršio statističku analizu broja žena koje se bave naukom, na globalnom i lokalnom nivou. Podatke možete pronaći na Unesco-vom zvaničnom sajtu.

Čestitka svim ženama iz Srbije koje se bave naukom i doprinose svetskom procentu!

(objavljeno 11.02.2019.)

Kako otkriti koji je časopis predatorski a koji ne?

Na sajtu Elsevier-a je povodom nedavno sprovedenog istraživanja o „predatorskim naučnim časopisima“ koje su sproveli novinari vodećih medijskih kuća Evrope, Azije i Amerike objavljen intervju posvećen ovoj tematici. Predstavnik Elsevier-a dr Philippe Terheggen bavi se temama kao što su: razlikovanje naučnih od pseudo-naučnih časopisa, mehanizmima funkcionisanja predatorskih časopisa (odsustva procesa recenziranja radova), kao i oblicima zloupotrebe u nauci. O ovome se više možete informisati na linku.

(objavljeno 25.01.2019.)

 

(objavljeno 16.01.2019.)

Vebinar o Researcher Academy platformi

Jedan od najvećih svetskih izdavača naučnih časopisa Elsevier, u utorak 22. januara, u 10:30 časova, održaće online vebinar pod nazivom: “Researcher Academy: An introduction to e-learning resources for researchers”. Vebinar je posvećen Elsevier-ovim resursima za online učenje i istraživanje koji su u slobodnom pristupu – Researcher Academy. Svi zainteresovani naučnici, istraživači i studenti koji žele da prisustvuju ovom vebinaru, mogu se registrovati putem linka.

(objavljeno 16.01.2019.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnik sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu koji se na našu stranicu prijavio tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 08.01.2019.)