Вести - архива

Kobson

IP: 52.23.219.12, N/A

2021

Серија вебинара о предаторским издавачким праксама

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у бесплатним вебинарима које организује InterAcademy Partnership (IAP). Тема је актуелна и веома битна за научно-истраживачку заједницу, а то је предаторско издаваштво и које кораке предузети како би се заштитили.

Први вебинар је заказан за петак, 19. новембар 2021. године у 10.00 часова по локалном времену.

Детаљи и линк за регитстрацију се налазе на следећој страници.

За све оне који се још увек нису сусрели са овом темом могу се информисати о предаторском издаваштву на КоБСОН страници Предаторски часописи.

(објављено 15.11.2021.)

Објављене корекције импакт фактора за 2020.

Clarivate Analyitcs је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR). База ЕлеЧас биће комплетно ажурирана новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа следеће недеље.

Док се комплетни подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 29.10.2021.)

Emerald вебинар о предаторском издаваштву

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у вебинару који организује издавачка кућа Emerald Publishing. Тема вебинара је актуелна и веома битна за научно-истраживачку заједницу, а то је предаторско издаваштво и које кораке предузети како би се заштитили.

Вебинар је заказан за среду, 27. oктобар 2021. године у 19.00 часова по локалном времену.

Детаљи и линк за регитстрацију се налазе на следећој страници. Саветујемо да се обавезно региструјете и у случају да не можете да присуствујете јер ће вебинар бити снимљен и сви регистровани учесници ће добити снимак на свој имејл.

За све оне који се још увек нису сусрели са овом темом могу се информисати о предаторском издаваштву на КоБСОН страници Предаторски часописи.

(објављено 26.10.2021.)

Приступ КоБСОН сајту

Обавештавамо кориснике да ће у суботу 23. 10. 2021. године од 17 часова доћи до прекида на мрежи Народне библиотеке Србије због радова на осавремењавању мрежне инфраструктуре. Радови ће трајати 4-5 сати и у том периоду ће бити онемогућен приступ КоБСОН порталу.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 22.10.2021.)

Онлајн SciFinder-n тренинг

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на онлајн тренинг поводом новог SciFinder-n сервиса у организацији Chemical Abstracts Service-а. Вебинар је заказан за уторак, 12. октобар 2021. године у 11 часова. Кроз вебинар заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са функционисањем новог система, на који се потпуно прелази од новембра 2021. године.

У тренутку почетка вебинару се може приступити путем следећег линка, а додатна пријава није потребна.

(објављено 04.10.2021.)

Elsevier вебинари за кориснике

Представници издавача Elsevier заказали су неколико вебинара до краја септембра и октобра:

 • "How to use Scopus and SciVal to support Open Science? - Learn about functionalities that you can use to analyse the impact of open Science at the level of researcher, institution or country" одржаће се у уторак, 28. септембра 2021. године, у 10 часова,
 • "How Scopus ensures it covers high-quality content? - Join us to learn about new functionalities in Scopus and how it constantly monitors the quality of indexed sources" одржаће се у уторак, 5. октобра 2021. године, у 10 часова,
 • "Efficient literature search in ScienceDirect - Learn how to conduct a literature on ScienceDirect" одржаће се у уторак, 12 октобра 2021. године, у 10 часова,
 • "Speed up your research with the top 5 ScienceDirect features - Learn how to use the best ScienceDirect features - remote access, personalized alerts and recommendations, reading history, and more" одржаће се у четвртак, 21. октобра 2021. године, у 10 часова,
 • "ScienceDirect - all about the journals - Discover the power of journals - learn all about scientific journals on ScienceDirect" одржаће се у четвртак, 28. октобра 2021. године, у 10 часова.

Регистрација је обавезна, и на званичној страници Elsevier-a се налазе све потребне информације, као и линкови за регистрацију.
Додатно, на истој страници се могу погледати видео материјали већ одржаних вебинара.

(објављено 22.09.2021.)

EBSCO вебинари за истраживаче

Представници EBSCO информационог сервиса заказали су неколико вебинара до краја септембра:

 • "Complementary Collection: EBSCO eBooks™ Open Access Monograph – Haven’t You Tried It Yet?" одржаће се у два термина - уторак, 14. септембар 2021. године у 14 часова, и уторак, 21. септембар 2021. године у 10 часова,
 • "Research Library Resources Anywhere, Anytime – New EBSCO Mobile App!" одржаће се у два термина - четвртак, 16. септембар 2021. године у 14 часова, и четвртак 23. септембар 2021. године у 10 часова,
 • "Read and Download Top Academic eBook Collections via EBSCO" одржаће се у два термина - среда, 15. септембар 2021. године у 14 часова, и среда 22. септембар 2021. године у 10 часова,
 • "Evidence-Based Medicine (EBM) and Literature Research Techniques in Nursing and Health Sciences" одржаће се у понедељак, 27. септембра 2021. године у 10 часова,
 • "Introducing EBSCO Connect" одржаће се у четвртак, 30. септембра 2021. године у 10 часова,
 • "Literature Research Techniques and Practical Tips" одржаће се у два термина - оба у четвртак, 30. септембра 2021. године, први термин је заказан за 11.30 часова, а други за 14 часова.

Регистрација је обавезна, и на званичној страници EBSCO тренинга се налазе све потребне информације, као и линкови за регистрацију.
Додатно, на истој страници се могу погледати видео материјали већ одржаних вебинара.

(објављено 13.09.2021.)

Како објавити рад у научном часопису?

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у предстојећем онлајн предавању које организује издавач Wiley. Предавање је намењено младим истраживачима и даће одговоре на питања као што су: како пронаћи прави часописа за ваше истраживање, како функционише поступак рецензије, како промовисати рад након што је публикован у часопису, како написати рад на енглеском језику када енглески није матерњи?

Уколико сте млади истраживач који тек започиње свој научно-истраживачки рад препоручујемо да се региструјете и послушате ово предавање које је заказано за 29. јул 2021. године у 15.00 часова по локалном времену.

Детаљи и регистрација се налазе на следећој веб страници.

(објављено 22.07.2021.)

Објављене корекције импакт фактора за 2020.

Clarivate Analytics је на својој страници објавио корекције импакт фактора за 2020. Постављена је листа часописа која ће се ажурирати два пута недељно. Након закључивања обраде података и публиковања коначних листа на страници издавача, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници (одељак Data Updates у оквиру June 30, 2021) могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 15.07.2021.)

Импакт фактор часописа за 2020. годину

Подаци о импакт фактору (ИФ) часописа за 2020. годину су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.

На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Clarivate Analytics -> Title Suppressions.

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:

Листа часописа

или је промењен ISSN:

Листа часописа

(објављено 05.07.2021.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2020. годину

Данас је Clarivate Analytics у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2020. годину. Услед нове JCR платформе и повременог прекида у приказу података обавештавамо кориснике да ће се ажурирање базе ЕлеЧас обавити средином следеће недеље.

Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports). Уколико се јави проблем при учитавању података на новој JCR платформи, стара је и даље у функцији и у следећем PDF-у је приказан начин како јој приступити.

Такође позивамо све заинтересоване да погледају бесплатан вебинар о новој JCR платформи и публикованим подацима. Вебинар је заказан за сутра, 01. јула 2021. године у 11 часова по локалном времену. Детаљи и линк за регистрацију се налазе на следећој веб страници.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 30.06.2021.)

Обезбеђен приступ колекцији часописа The Lancet издавача Elsevier

Обавештавамо кориснике да је од понедељка, 7 јуна до 6. августа 2021. године доступна нова колекција часописа из групе The Lancet journals кроз Science Direct платформу издавача Elsevier. Приступ радовима у вези са COVID-19 су бесплатно доступни свима кроз The Lancet COVID-19 Resource Centre.

Позивамо вас да претражите часописе, као и да погледате занимљиве вебинаре и подкасте на разне теме:

Вебинари:   

Подкасти се налазе на следећем линку - The Lancet Voice.

Издавач је поред ових занимљивости припремио и квиз за све кориснике, а учествовањем могу се освојити разне награде (линк).

Детаљи су доступни у оквиру следећег PDF-а.

Колекцији часописа се може приступити искључиво са ауторизованих IP адреса и то на следећи начин:

 • путем опције Брза страница --> одабиром сервиса Science Direct --> browse by Publication Title
 • путем менија Сервиси --> Електронски часописи --> Science Direct --> browse by Publication Title

(објављено 08.06.2021.)

Успорен рад КоБСОН сајта

Услед проблема на мрежи Народне библиотеке Србије успорен је рад КоБСОН странице.
Молимо кориснике за стрпљење и разумевање приликом коришћења сајта док се не успостави несметан рад.

(објављено 02.06.2021.)

Серија предавања на тему Вештине академског писања и презентовања

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у серији предавања које организујемо у сарадњи са предавачем Ањом Декански и гостујућим предавачем на другом предавању др Александром Декански, а у вези са темом Вештине академског писања и презентовања.

Прво у серији предавања под називом “Како да боље (online) презентујете: савети из теорије и праксе” је заказано за среду, 19. мај 2021. године у 10.30 часова. Друго предавање “Норме академског писања или како изложити своје аргументе са стилом” је заказано за среду, 26. мај 2021. године у 10.30 часова, док је радионица “Zoom бина је твоја! Усавршавање вештине online презентовања кроз вежбу” заказана за среду, 02. јун 2021. године у 10.00 часова.

Пријава и регистрација нису обавезне, све што је потребно је да се покрене одговарајући линк ка Zoom платформи 5-10 минута пре почетка предавања.

Детаљније информације о свим предавањима и радионици, као и линкови ка Zoom платформи доступни су у оквиру PDF документа.

(објављено 12.05.2021.)

Позив за учешће у студији о миграцији истраживача и универзитетских наставника

Поштовани корисници,

У име Мреже академске солидарности и ангажованости (МАСА) позивамо вас да узмете учешће у студији о миграцији истраживача и универзитетских наставника.

Мрежа академске солидарности и ангажованости (МАСА) организује студију са циљем да се испита миграција академских грађана Србије ради професионалног усавршавања или запослења у иностранству. Ради предлога за побољшања стратегије за спречавање “одлива мозгова”, анализираћемо који су разлози научника и наставника са института и факултета у Србији за одлазак у иностранство, да ли постоји сарадња дијаспоре са научно-истраживачким институцијама у Србији и који су најчешћи мотиви за повратак и развој каријере у Србији.

Замолили бисмо академску заједницу у Србији и дијаспори да учествује у студији, као и да линкове упитника проследи колегама како би ова студија доспела до што већег броја људи.

Попуњавање упитника не траје дуже од 5 минута, а то можете урадити најкасније до 30. 04. 2021. Упитницима се може приступити путем следећих линкова, у зависности од циљне групе:

 1. истраживачи и универзитетски наставници који привремено или трајно раде у иностранству, као и повратници из иностранства који су тамо провели више од годину дана - линк ка упитнику
 2. истраживачи и универзитетски наставници који нису до сада одлазили на рад у иностранство или су тамо радили и усавршавали се краће од годину дана - линк ка упитнику

Хвала Вам што доприносите реализацији ове студије.

(објављено 16.04.2021.)

Elsevier вебинари за истраживаче

У сарадњи са издавачем Elsevier заказана су два вебинара до краја априла:

 • "Peer-review process: not a mystery!" одржаће се у среду, 21. априла 2021. године у 10 часова
 • "Ethics in scientific communication" одржаће се у среду, 28. априла 2021. године у 10 часова

Предавач ће се у оквиру првог предавања бавити темом рецензије, њеним правилима, праксом и процесом, док ће у другом предавању дати одговоре на основна етичка питања у научној комуникацији, са посебним освртом на публиковање научних часописа. Такође ће бити речи и о предаторским часописима и како се заштити.

Регистрација није обавезна, све што је потребно је да се покрене одговарајући линк ка Zoom платформи 5-10 минута пре почетка вебинара.

Детаљније информације доступне су у оквиру PDF документа.

(објављено 14.04.2021.)

Web of Science вебинар посвећен ауторским профилима

Позивамо све заинтересоване да присуствују још једном занимљивом и корисном предавању које организујемо у сарадњи са издавачем Clarivate Analytics под називом “Author Profiles - all you should know”.

Тема о ауторским профилима је од великог значаја за ауторе који желе да среде своје профиле. Предавање ће пружити савете како да на најлакши начин изврше ажурирање Web of Science Author Profiles у циљу боље видљивости радова.

Вебинар је заказан за среду, 7. април 2021. године у 10.00 часова по локалном времену.

Регистрација је обавезна и може се обавити путем следећег линка.

(објављено 31.03.2021.)

EIFL вебинари за библиотекаре

Пoзивамо све заинтересоване да узму учешће у бесплатним вебинарима које организује Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries). Повод предстојеће серије вебинара је ЕИФЛ-ов програм обуке истраживача за библиотекаре. Главне теме обуке прате истраживачки циклус: откривање и управљање истраживачким подацима, објављивање, промоција и повећање видљивости, и мерење утицаја.

Вебинари ће бити одржавани сваке среде у 11.00 часова од априла до јуна 2021. године. На вебинарима ће бити представљене различите теме из оквира програма обуке ЕИФЛ-а и даће практичне савете и идеје за библиотекаре. Неке од занимљивих тема представиће и три предавача из Србије.

За сваки вебинар је потребно извршити регистрацију, а детаљи се налазе на ЕИФЛ-овој званичној страници.

(објављено 24.03.2021.)

Вебинар - Разумевање истраживачке етике: како спречити плагијаризам

Позивамо све заинтересоване да се придруже онлајн предавању под називом "Understanding Research Ethics: How to Prevent Plagiarism", данас у 14:30 часова.

Организација Enago ће у сарадњи са издавачем Hindawi одржати заједнички вебинар чији је циљ да помогне истраживачима да схвате значај доброг етичког понашања. Усредсредиће се на објашњење најчешће врсте недоличног понашања у истраживању - плагијаризма и његових различитих облика и поделиће корисне стратегије за његово спречавање.

Детаљи у вези са вебинаром и линк за регистрацију се налазе на следећој страници.

(објављено 11.03.2021.)

Web of Science вебинари

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics заказана су два вебинара до краја марта:

 • "An Update on the new Web of Science" одржаће се у понедељак, 15. марта 2021. године у 10 часова
 • "Select the best available journal for your manuscript" одржаће се у уторак, 30. марта 2021. године у 10 часова

Повод првог предавање је нови интерфејс базе Web of Science, док ће друго заказано предавање дати одговоре на питања као што су: који је најутицајнији часопис у мојој области, где могу очекивати бољу видљивост свог рада, да ли постоји једнако утицајан часопис да је у режиму отвореног приступа итд.

Регистрација је обавезна и може се обавити путем следећих линкова:

 • линк за 15. март 2021. године
 • линк за 30. март 2021. године

Детаљније информације доступне су у оквиру PDF документа.

(објављено 09.03.2021.)

Свет истраживања у једној апликацији

Платформа Researcher настала је 2017. године са циљем да помогне истраживачима да остану у току у свету научних информација. У оквиру платформе постоји могућност претраге релевантних научних радова из различитих области. Поред претраге литературе, креирањем свог личног налога аутори могу пронаћи и часопис за објаву рада уз помоћ опције "Journal Finder - Find the Right Home for Your Paper".

Поред web верзије, Researcher је доступан и за преузимање, без накнаде, у виду апликације за паметне уређаје, како за Android, тако и за iOS. Researcher нуди и бесплатан додатак за прегледаче за проналажење литературе. Омогућено је повезивање са референсним менаџерима Zotero и Mendeley.

Такође је корисно пратити и њихов блог на коме се редовно објављују новине у вези апликације, али и новине из света истраживања. Често организују и занимљиве вебинаре.

Детаљи су доступни на званичној страници и у оквиру видео материјала:

 

(објављено 01.03.2021.)

CABI вебинари

Пoзивамо све заинтересоване да узму учешће у бесплатним вебинарима које организује издавач CABI (Centre for Agriculture and Bioscience International). Сви вебинари су подељени у тематске серије и за сваки је потребно извршити регистрацију. Детаље можете пронаћи на њиховој званичној страници.

У наставку наводимо неке од занимљивих серија вебинара:

(објављено 18.02.2021.)

Прича о ORCID идентификатору

Већ неколико година неки од часописа издавача Wiley користе опцију ScholarOne Manuscripts за прихватање радова аутора. Овакав начин слања радова захтева од стране заинтересованих аутора да то учине посредством ORCID (Open Researcher and Contributor ID) налога.
Како би приближили уредништвима часописа, а и ауторима, појам ORCID индетификатора на Wiley Network платформи је креирана страница посвећена овој теми. На страници се могу наћи различите информације, почев од дефиниције па до повољности које могу ови идентификатори донети, не само ауторима већ и часописима.

Подсећамо да је пре пар година Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) на свом Media порталу објавио видео материјале - Мала видео школа за ORCID. Ови материјали су намењени свима који (још увек) немају свој ORCID, али и онима који га имају, а нису задовољни припадајућим ORCID профилом. Размена података је омогућена са Scopus-ом и RecearcherID-ом.
На званичној страници ORCID такође постоје корисна упутства и материјали.

 

(објављено 12.02.2021.)

Поводом Дана жена у науци

У циљу постизања једнаког приступа и учешћа у науци, Генерална скупштина Уједињених нација је прогласила 11. фебруар Међународним даном жена у науци.

Овогодишња тема је: "Women Scientists at the forefront of the fight against COVID-19". Више о томе прочитајте на званичној страници Уједињених нација.

Тим подоводом Unesco организује један онлајн догађај који ће окупити стручњаке из различитих делова света који раде у областима повезаним са пандемијом.

Вебинар је заказан за данас у 13 часова и на следећем линку можете наћи форму за регистрацију, као и детаљне податке. Такође, омогућено је и уживо гледање посредством Unesco-ове Facebook странице.

Честитка свим женама из Србије које се баве науком и доприносе светском проценту!

(објављено 11.02.2021.)

Часописи из Србије реферисани у бази Scopus

Домаћи часописи Старинар ISSN 0350-0241 и Истраживања ISSN 0350-2112 почели су да се реферишу у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништвима честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеним часописима.

(објављено 01.02.2021.)

Elsevier вебинари

Пoзивамо све заинтересоване да узму учешће у вебинарима које организује издавач Elsevier. Детаље можете пронаћи на званичној Elsevier-овој страници.

За сваки вебинар је потребно извршити регистрацију путем линка. Такође, за саму регистрацију је потребно, уколико већ немате, отворити налог на BrightTalk платформи.

У наставку наводимо неке од занимљивих заказаних вебинара:

28. јануар - New functionalities in Scopus (детаљи и регистрација)
11. фебруар - Modern repository: journal publishing, OA management, research data (детаљи и регистрација)
11. март - 20 Cool Things to do with Institutional Repository (детаљи и регистрација)
18. март - How to work with the author profile and preprints in Scopus? (детаљи и регистрација)

Препоручујемо да погледате и корисне видео материјале већ одржаних вебинара. Видео материјал је доступан на више језика.

(објављено 27.01.2021.)

SciFinder-n вебинари

Прошле године је обезбеђена нова SciFinder-n платформа и тим поводом одржана је кратка обука за све заинтересоване кориснике од стране издавача Chemical Abstracts Service (CAS).

Уколико још нисте били у могућности да искористите повољности нове платформе или желите додатну обуку упућујемо вас на низ вебинара који ће се одржати у наредном периоду, исто у организацији CAS-a.

Такође препоручујемо да погледате и корисне видео материјале већ одржаних вебинара и брошуре са кратким појашњењима нове платформе:

 • SciFinder-n brochure (PDF),
 • SciFinder-n brochure_2 (PDF),
 • SciFinder-n brochure_2_retrosynthesis (PDF),
 • SciFinder-n brochure_2_Quick_Reference_Guide (PDF),

као и да испробате нови сервис било посредством наше Брзе странице --> Индексне базе --> SciFinder-n, било преко менија Сервиси --> Индексне базе --> SciFinder-n.

(објављено 19.01.2021.)

Приступ КоБСОН сајту

Обавештавамо кориснике да је у току замена сигурносног сертификата и услед тога се морају предузети додатни кораци како би се приступило КоБСОН сајту. Оно што је потребно да се уради када се добије обавештење "Your connection is not private" јесте да се одабере дугме Advanced и након тога треба кликнути на линк "Proceed to kobson.nb.rs".

(објављено 13.01.2021.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисник са Факултета техничких наука у Косовској Митровици који се на нашу страницу пријавио минут после поноћи. Честитамо :)

(објављено 04.01.2021.)