Вести - архива

Kobson

IP: 3.91.22.125, N/A

2020

 

(објављено 24.12.2020.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2020. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2020. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2009. до 2020. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа

(објављено 21.12.2020.)

Још један часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Економски хоризонти ISSN 1450-863X почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 21.12.2020.)

Четрнаести Фестивал науке

„Клинки на науку“ је овогодишњи слоган 14. Фестивала науке који се одржава од 17. до 20. децембра 2020. године. У складу са тренутном ситуацијом, највећа научна авантура у Југоисточној Европи ове године одржаће се на онлајн платформи: https://festivalnauke.org/.

Хиљаде посетилаца Београдског сајма, који су претходних година навикли на интерактивне поставке, узбудљиве експерименте и научне шоу-програме, ове године чека потпуно нови изазов! У виртуелном окружењу, кроз свега неколико кликова, посетиоцима платформе биће доступан посебно осмишљен научни универзум који почива на законима интеракције, преиспитује све до сада познато и помера границе научне забаве.

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-у, Twitter-у и Youtube каналу.

(објављено 10.12.2020.)

Web of Science вебинари

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics заказана су два вебинара до краја новембра:

  • "Select the best available journal for your manuscript" одржаће се 19. новембра 2020. године у 10 часова
  • "Power your research with Web of Science" одржаће се 26. новембра 2020. године у 10 часова

Позивамо све заинтересоване да се пријаве и сазнају одговоре на питања као што су: који је најутицајнији часопис у мојој области, где могу очекивати бољу видљивост свог рада, како пронаћи релевантне радове путем мреже цитирања итд.

Регистрација је обавезна и може се обавити путем следећих линкова:

  • линк за 19. новембар 2020. године
  • линк за 26. новембар 2020. године

Детаљније информације доступне су у оквиру PDF документа.

(објављено 25.11.2020.)

Корекција Импакт фактора за 2019.

Clarivate Analyitcs је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR).

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Наслови часописа који су добили импакт фактор за 2019. годину у новембру 2020. године, а били су изостављени из JCR-а објављеног у јулу 2020.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији остала је непромењена.

(објављено 23.11.2020.)

Где станује наука?

Поводом једанаесте Ноћи истраживача Центар за промоцију науке (ЦПН) је у сарадњи са робном кућом ИКЕА припремио видео серијал "Где станује наука". Овај серијал садржи четири епизоде, које ће се премијерно пуштати по једна дневно од 23. до 26. новембра на веб страници и YouTube каналу Ноћи истраживача. Ово је и увод у програм ноћи истраживача 27. новембра, за када је ЦПН заказао и виртуелну шетњу са науком кроз један необични град – Наукоград.

Више информација прочитајте на званичном порталу ЦПН-а

(објављено 20.11.2020.)

Још један часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Journal of Agricultural Sciences, Belgrade ISSN 1450-8109 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 19.11.2020.)

Ноћ истраживача 2020.

Да наука проструји!

Ноћ истраживача је манифестација промоције науке намењена знатижељним умовима свих узраста. Пре 15 година одржано је прво издање Ноћи истраживача у оквиру Марија Склодовска Кири програма под покровитељством Европске комисије, а у Србији се ова манифестација одржава једанаести пут.
Ове године Европска ноћ истраживача сусрела се, као и цео свет, са посебним изазовом - пандемијом још невиђених размера у модерном добу. Иако је Ноћ истраживача померена ове године са свог стандардног термина (последњи петак у септембру), она ће се ипак одржати 27. и 28. новембра 2020 године.
Љубитељи науке ће имати могућност да уживају у бројним активностима везаним за науку, а читав догађај ће бити зачињен специјалним изненађењима. Сви садржаји су, као и сваке године, бесплатни и прилагођени свима, а због тренутне ситације у којој се налазимо садржаји ће бити доступни посредством снимака, апликација за паметне телефоне, сајтова, игрица, live YouTube преноса, друштвених мрежа итд.

Детаљније информације и програм ове манифестације можете пронаћи на страници Ноћ истраживача 2020.

(објављено 19.11.2020.)

Домаћи часопис Facta Universitatis - Series: Mechanical Engineering реферисан у WoS-у

Од протекле недеље још један домаћи часопис Facta Universitatis - Series: Mechanical Engineering ISSN 0354-2025 почео је да се реферише у бази Web of Science (WoS) издавача Clarivate Analytics у оквиру колекције Science Citation Index Expanded (SCIe).

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 09.11.2020.)

Вебинар: Creative Commons licenses in teaching and learning

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на вебинар под називом "Creative Commons licenses in teaching and learning" у организацији EIFL-а. Вебинар је заказан за среду, 11. новембар 2020. године у 11 часова. Предавање је намењено како библиотекарима и предавачима, тако и студентима. Кроз ово предавање ће полазници стећи боље разумевање приликом примене лиценци Creative Commons (CC) у контексту наставе и учења.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка, а додатне информације везане за вебинар доступне су на сајту EIFL-а.

(објављено 04.11.2020.)

Онлајн SciFinder-n тренинг

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на онлајн тренинг поводом новог SciFinder-n сервиса у организацији Chemical Abstracts Service-а. Вебинар је заказан за уторак, 10. новембар 2020. године у 11 часова. Кроз вебинар заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са функционисањем новог система.

У тренутку почетка вебинару се може приступити путем следећег линка, а додатна пријава није потребна.

(објављено 03.11.2020.)

Дани отворене науке III

Универзитет у Београду, а уз подршку Хоризонти 2020 пројекта OpenAIRE, организује Дане отворене науке (III). Циљ конференције је упознавање истраживача из Србије са принципима отворене науке и актуелним иницијативама и захтевима у овој области, посебно у контексту пројеката финансираних од стране Фонда за науку Републике Србије и Европске комисије. Кроз 4 двосатне сесије учесницима ће бити приказано све што већ ради (и може да се користи) у Србији.

Дани отворене науке (III) ће се одржати преко Zoom-платформе 05-06.11.2020.

Програм и регистрација доступни су на следећем линку.
Сва излагања су на српском језику.

Питања и коментаре можете поставити на документу.

Пренос је доступан на Youtube kanalu (за оне који нису у првих 100).

(објављено 02.11.2020.)

Проблем са мејл сервером

Обавештавамо кориснике да од јуче по подне имамо проблем мејл сервером и због тога нисмо у могућности да примамо мејлове и на њих одговарамо. Након санирања проблема одговорићемо на све примљене мејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико до краја недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен.
Извињавамо се због насталог техничког проблема и захваљујемо се на разумевању.

(објављено 29.10.2020.)

Open Access Week 2020

“Open with Purpose: Taking Action to Build Structural Equity and Inclusion” тема је 13. по реду међународне недеље отвореног приступа која ће трајати од 19.10. до 25.10.2020. године. Иако донатори, универзитети, издавачи и научници дају велики допринос отвореној науци, и овогодишња тема још више наглашава њену важност и сврху. Како би отворено постало подразумевано неопходно је критичко и активно ангажовање институција. Организатор ове манифестације је SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) - глобална коалиција посвећена отварању подразумеване вредности за истраживање и образовање.

Више информација налази се на званичном сајту манифестације www.openaccessweek.org, док на порталу OpenAIRE можете пронаћи листу организованих вебинара заказаних за целу недељу.

(објављено 16.10.2020.)

Вебинар: Oxford Journals

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на бесплатан вебинар о коришћењу електронских часописа у организацији издавачке куће Oxford University Press (OUP). Вебинар је заказан за уторак, 20. октобар 2020. године у 11:00 часова по локалном времену.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка.

(објављено 15.10.2020.)

Кратак прекид у приступу сервису Emerald Insight

Услед рада на унапређењу платформе, издавач Emerald Publishing најављује кратак прекид у приступу сервису Emerald Insight. Радови су најављени за среду, 14. октобар, у периоду од 16:00 до 17:00 часова.

Издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.

 

(објављено 12.10.2020.)

Још један часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Applied Engineering Letters ISSN 2466-4677 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 12.10.2020.)

Сметње у приступу КоБСОН сервисима

Обавештавамо кориснике да смо данас имали прекид у раду мреже и да тренутно радимо на успостављању везе са серверима. Услед тога могуће су сметње у приступу КоБСОН сервисима.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 08.10.2020.)

Часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Bulletin of the Serbian Geographical Society ISSN 0350-3593 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 28.09.2020.)

Обезбеђен нов SciFinder-n сервис

Обавештавамо кориснике да смо од ове године мигрирали са SciFinder-а на нови унапређени SciFinder-n сервис. Подаци за логовање већ регистрованих корисника остају важећи. Нови корисници који немају отворен налог потребно је да нам се обрате на мејл kobson@nb.rs ради добијања линка за регистрацију и детаљног упутства.

Такође обавештавамо све кориснике да ћемо у сарадњи са издавачем Chemical Abstracts Service током октобра организовати онлајн тренинг на коме ће бити представљене нове перформансе сервиса. Вест о датуму и времену биће постваљена на наш сајт по договору са издавачем.

До тада препоручујемо да погледате корисне видео материјале већ одржаних вебинара и брошуре са кратким појашњењима нове платформе:

  • SciFinder-n brochure (PDF),
  • SciFinder-n brochure_2 (PDF),
  • SciFinder-n brochure_2_retrosynthesis (PDF),
  • SciFinder-n brochure_2_Quick_Reference_Guide (PDF),

као и да испробате нови сервис било посредством наше Брзе странице --> Индексне базе --> SciFinder-n, било преко менија Сервиси --> Индексне базе --> SciFinder-n.

(објављено 15.09.2020.)

Бесплатно публиковање радова у ОА часописима издавача Cambridge University Press

Издавачка кућа Cambridge University Press истраживачима из Србије пружа могућност публиковања радова без трошкова (APC) у часописима у отвореном приступу (Gold Open Access и Hybrid Open Access). Уговором је обезбеђено 20 ваучера за публиковање без трошкова, а након потрошених ваучера аутори ће моћи да објављјују по повлашћеној, 50% умањеној, цени у Gold Open Access часописима.

Како остварити APC попуст:
Аутори који испуњавају услове за бесплатно/са попустом публиковање у OA часописима Cambridge издавача ће након што су попунили образац за публиковање рада добити email од RightsLink-CCC компаније, која у име Cambridge-а наплаћује APC накнаду. Сви аутори морају да прођу кроз овај поступак. Аутори из земаља које испуњавају услове треба да одаберу своју земљу и затим да одаберу опцију „Примени попусте“ (енг. Apply Discounts).

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације можете пронаћи на страници eIFL-а и издавача Cambridge University Press.

Обновљен је уговор са издавачем Cambridge University Press. Више о томе прочитајте у следећој вести.

(објављено 07.09.2020.)

Због нестанка струје онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Обавештавамо кориснике да због планираних радова на трафо станици, у недељу, 23. августа, од 09 до 13 часова, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 20.08.2020.)

Како читати и разумети научни рад: водич за лаике

Центар за промоцију науке (ЦПН) је на свом порталу Елементаријум објавио превод текста који је написала Jennifer Raff "How to read and understand a scientific paper: a guide for non-scientists". У оквиру текста су наведени кораци за лакше и брже разумевање научних радова. Вид научног рада коjи у тексту обрађен односи се на примарни (изворни) истраживачки чланак. Реч jе о рецензираном извештаjу новог истраживања о одређеном питању (или питањима).

Тема је погодна за некога ко нема претходног искуства у науци или медицини и заснована jе на претпоставци да он или она то ради у циљу стицања основног разумевања рада и доношења суда о томе да ли jе студиjа поуздана или не.

Комплетан текст може се прочитати на званичном порталу ЦПН-а.

(објављено 11.08.2020.)

Како пронаћи бесплатне садржаје?

EIFL (Electronic Information for Libraries) је направио постер са корисним линковима и алатима који могу помоћи истраживачима да пронађу бесплатне комплетне текстове чланака. Реч је о интернет претраживачима отвореног приступа и/или екстензијама претраживача.

Постер се бесплатно може преузети са следећег линка. Библиотекари такође могу прилагодити постер додавањем логоа библиотеке/институције, линкова ка библиотечким изворима и слично. Овде се може видети пример једног таквог постера.

За више информација посетите званичан EIFL блог. Уколико желите да прилагодите постер можете писати на следећу мејл адресу: romy@eifl.net.

(објављено 04.08.2020.)

Упоређивање два или више часописа у Scopus-у помоћу опције "Compare sources"

У оквиру Scopus цитатне базе постоји корисна алатка која нуди могућност упоређивања до 10 наслова часописа по различитим параметрима. Ова опција омогућава вам да претражите изворе, а затим изаберете оне за поређење у форми графикона или табеле (Chart или Table).

Алатки за упоређивање извора може се приступити на више начина:

  • посредством опције "Compare sources" са основне странице претраживања (упутство у PDF-у)
  • посредством странице са детаљима Scopus Source-а (профил страница часописа) (упутство у PDF-у)

Додатне информације могу се прочитати на званичној Scopus страници.

(објављено 27.07.2020.)

Позив на Elsevier виртуелну радионицу за уредништва научних часописа

Са великим задовољством позивамо заинтересоване уреднике научних часописа да узму учешће у виртуелној радионици коју организујемо у сарадњи са најпрестижнијим светским издавачем научних информација - Elsevier.

Назив радионице је "Questions answered about getting your journal indexed and increase its impact and visibility", а неке од тема су:

- Challenges for journal editors (share your view)
- Citation index criteria, its content policies and answering questions
- Ways to improve the international visibility & impact of your journals
- Journal metrics and how to use bibliometric tools for editors
- Q&A

Радионица је заказана за уторак, 21. јул 2020. године, од 10:00 до 12:00 часова.

Регистрација је обавезна и може се извршити путем следећег линка.
Уколико нисте у могућности да присуствујете, предлажемо да се ипак региструјете како бисте добили снимак радионице.

Детаљније информације се налазе у PDF-у позивног писма

(објављено 17.07.2020.)

Објављене корекције импакт фактора за 2019.

Clarivate Analytics је на својој страници објавио корекције импакт фактора за 2019. Постављена је листа часописа која ће се ажурирати два пута недељно. Након закључивања обраде података и публиковања коначних листа на страници издавача, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници (одељак 2019 Data Update у оквиру June 29, 2020) могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 13.07.2020.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула. Од 2010. године овај дан се обележава на датум рођења Николе Тесле.

Тим поводом ће у петак, од 18 до 19 часоваЦентар за промоцију науке (ЦПН) на свом инстаграм профилу организовати прву Виртуелну научну правионицу под називом Мејкерс.

Детаљније информације о догађају можете пронаћи на страници ЦПН-а.

(објављено 08.07.2020.)

Вебинар: Why do some scientific papers get rejected?

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на бесплатан вебинар под називом "Why do some scientific papers get rejected?" у организацији издавачке куће Emerald. Вебинар је заказан за среду, 8. јула 2020. у 11 часова по локалном времену. Предавачи ће дискутовати о главним разлозима за одбијање научних радова и о томе како да свој рад учините релевантним за објаву.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка.

(објављено 06.07.2020.)

Импакт фактори за наше часописе у 2019. години

Наслов 2016 2017 2018 2019
Acta Veterinaria - Beograd Title Suppr. 0.604 0.656 0.693
Applicable Analysis and Discrete Mathematics 0.762 0.887  0.967 1.500
Archives of Biological Sciences 0.352 0.648  0.554 0.719
Botanica Serbica       0.460
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 0.664 0.944 0.806 0.720
Computer Science and Information Systems 0.837 0.613 0.620 0.927
Filomat 0.695 0.635 0.789 0.848
Genetika 0.351 0.392 0.459 0.403
Hemijska industrija 0.459 0.591 0.566 0.407
Int Journal of Electrochemical Science 1.469 1.369 1.284 1.573
Journal of Medical Biochemistry 1.148 1.378 2.000 Title Suppr.
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 0.804 1.400 0.859 1.134
Journal of the Serbian Chemical Society 0.822 0.797 0.828 1.097
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 3.139 2.580 2.126 1.949
Nuclear Technology and Radiation Protection 0.620 0.429 0.614 1.057
Panoeconomicus 0.444 0.438 0.594 0.508
Processing and Application of Ceramics 1.070 1.152 0.976 0.968
Psihologija 0.333 0.396 0.545 0.333
Publications de l Institut Mathematique-Beograd ESCI ESCI ESCI ESCI
Science of Sintering 0.736 0.667 0.885 1.172
Serbian Astronomical Journal 0.529 0.840 0.833 0.565
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo 0.253 0.300 0.299 0.142
Thermal Science 1.093 1.431 1.541 1.574
Vojnosanitetski pregled 0.367 0.405 0.272 0.152

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 01.07.2020.)

Импакт фактор часописа за 2019. годину

Подаци о импакт фактору (ИФ) часописа за 2019. годину су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.
На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Clarivate Analytics -> Title Suppressions.

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:

Листа часописа

или је промењен ISSN:

Листа часописа

Информације о часописима које је Clarivate Analytics престао да реферише у WоС-у у претходних 12 месеци могу се очекивати касније током године.

(објављено 01.07.2020.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2019. годину

Јуче после подне Clarivate Analytics је у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2019. годину. Услед данашњег најављеног одржавања странице Web of Science (од 12 часова до поноћи) обавештавамо кориснике да ће подаци о ИФ бити преузети и постављени у наредним данима. 
Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 30.06.2020.)

Корисни алати за истраживаче - како доћи до ОА садржаја

Unpaywall и Open Access Button и други

Главни циљ отвореног приступа (енг. Open Access - OA) је да научна литература буде бесплатно доступна крајњем кориснику. У ту сврху настају разни алати који олакшавају истраживачима процес претраге оваквих радова.
Два веома корисна помоћна алата при проналажењу радова у отвореном приступу су: Unpaywall и Open Access Button.
Обa алатa се врло лако инсталирају и имплементирају у прегледачима. За мање од минут моћи ћете да користите све предности које носе ове алатке.

Након успешног инсталирања Unpaywall-а, при сваком претраживању са десне стране екрана појавиће се зелени откључани катанац који указује на то да постоји бесплатна верзија у пуном тексту. Кликом на иконицу одлази се директно на страницу где можете погледати/преузети пуни текст рада. Уколико пуни текст није доступан појавиће се сива иконица. Unpaywall иконица такође мења боје у зависности од тога да ли је реч о зеленом или златном отвореном приступу (Green или Gold OA).

За разлику од Unpaywall-а претраживање Open Access Button-а се може вршити и на самој платформи (https://openaccessbutton.org/) и/или се може инсталирати екстензија у прегледачу. Након њеног инсталирања појавиће се иконица у горњем десном углу адресне траке прегледача.

На следећим линковима се налазе бесплатне екстензије Unpaywall-а и Open Access Button-а (за Google Chrome/Mozilla Firefox). Додатно смо креирали и кратко упутство у PDF облику (PDFUnpaywall.pdf, PDFOpenAccessButton.pdf). 

Примере осталих алата можете погледати на нашој страници Можда вам затреба --> Open Access.

(објављено 23.06.2020.)

Корисни ресурси као помоћ истраживачима у развоју каријере у 21. веку

Вебинар у организацији IoP-a поводом другог издања књиге "Effective Science Communications, (Second Edition): A practical guide to surviving as a scientist"

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на вебинар под називом "IOP ebooks Meet the Author presents Dr Sam Illingworth" у организацији IoP-а (Institute of Physics). Вебинар је заказан за сутра (уторак), 16. јуна 2020. године у 16 часова. Тема вебинара је друго издање књиге "Effective Science Communications, (Second Edition): A practical guide to surviving as a scientist", а кроз предавање заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са практичним стварима као што су:

- научно издаваштво
- подношење захтева за финансирање
- јавни наступ
- присуство на друштвеним мрежама итд.

Учесници ће такође моћи бесплатно да преузму електронску књигу путем вебинара уживо.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка, а додатне информације везане за вебинар доступне су на сајту IoP-а

(објављено 15.06.2020.)

Колекција Food Science и електронске књиге издавача Академска мисао

Подсећамо кориснике да су од децембра посредством EBSCO сервиса доступне још две колекције: колекција Food Science Source и електронске књиге издавача Академска мисао.

Food Science Source je база пуног текста намењена истраживачима из области пољопривреде, биотехнологије, технологије прераде, сигурности и транспорта хране. Садржи преко 790 наслова научних часописа, 40-ак монографија, преко 130 научних магазина и техничке извештаје. Неке од тема које покрива ова колекција су: агробизнис, наука о храни и пићу, паковање хране, прерада хране, безбедност хране итд.

Колекцији се може приступити на више начина:

путем менија Сервиси -> Електронски часописи -> Food Science Source
путем менија Сервиси -> Електронски књиге -> Food Science Source
путем Брзе странице -> Food Science Source

Електронска издања књига издавача Академска мисао која су доступна преко EBSCO сервиса обухватају књиге из области природних и техничких наука. Комплетна листа доступних е-књига може се пронаћи на следећем линку.

Књигама се може приступити путем менија Сервиси -> Електронске књиге -> бирањем опције EBSCO eBook -> након чега је потребно укуцати у оквиру претраге неки од наслова е-књига. Књигама се такође може приступити и путем пречице ЕлеКњиге.

(објављено 03.06.2020.)

Израда извештаја о цитираности аутора

Обавештавамо све заинтересоване кориснике да Универзитетска библиотека Светозар Марковић и Библиотека Матице српске и у ванредним околностима редовно обрађују све захтеве корисника и израђују извештаје о цитираности аутора.
Детаљније информације и контакт подаци колега могу се видети на нашој страници Цитираност аутора.

(објављено 12.05.2020.)

Мај месец математике - По->мери човека

Центар за промоцију науке (ЦПН) девету годину заредом организује научнопопуларни програм М3 - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Тема овогодишње манифестације је "По->мери човека" и први пут биће одржана у виртуелном простору, од 7. маја до 1. јуна. Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.

Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети на следећем линку.

(објављено 04.05.2020.)

На кафици са колегама

Позивамо све заинтересоване библиотекаре да се 16. априла (четвртак) прикључе округлом столу под слоганом "Coffee (or Tea) with EBSCO", који организује EBSCO у оквиру своје подршке библиотекарима. Теме су разноврсне и сесија ће бити прилагођена тако да сви заинтересовани могу представити своју праксу током трајања пандемије и/или изразити своје недомице и добити одговоре на постављена питања.

Регистрација је обавезна и може се извршити за неки од следећих термина (или оба):

- 16. април у 12 часова (регистрација)
- 16. април у 19 часова (регистрација)

У оквиру странице за регистрацију могу се прочитати детаљи везани за онлајн сесију.
Питања се шаљу унапред и то посредством следећег линка.

(објављено 14.04.2020.)

EBSCO подршка библотекарима током пандемије кроз глобална онлајн предавања

EBSCO информациони сервис ће у наредном периоду, током трајања пандемије изазване COVID-19 вирусом, пружати подршку бибиотекарима кроз серију онлајн предавања под називом "Supporting Your Institutions as They Move Online". Теме су разноврсне и биће речи од тога како помоћи корисницима приликом учења на даљину до промоције библиотека посредством друштвених мрежа.

Вебинари почињу данас (24. марта) и трајаће до 02. јуна.

Детаљне информације о заказаним терминима, као и линкови за регистрацију могу се пронаћи на званичној EBSCO страници.

(објављено 24.03.2020.)

Проблем са мејл сервером

Обавештавамо кориснике да тренутно имамо проблем у комуникацији nb.rs мејл сервера и Google-а, и због тога нисмо у могућности да редовно примамо мејлове и на њих одговарамо. Након санирања проблема одговорићемо на све примљене мејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико до краја недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен. Извињавамо се због насталог техничког проблема и захваљујемо се на разумевању.

(објављено 19.03.2020.)

НБС до даљег затворена за кориснике и посетиоце, обезбеђен минимум процеса рада

Поводом уведеног ванредног стања на територији Републике Србије због епидемије вируса COVID-19, од дана 16.03.2020. Народна библиотека Србије неће бити отворена за кориснике и посетиоце до даљег. За неопходне службе организоваће се минимум процеса рада, и унапред вас молимо за разумевање због измењених околности и мањег броја извршилаца.

Обавештавамо кориснике да ће КоБСОН тим обављати сву комуникацију са корисницима путем мејла kobson@nb.rs и да ће одговоре добијати у току истог радног дана.

Благовремено ћемо вас обавестити о нормализацији режима рада са корисницима, и захваљујемо вам на разумевању.

(објављено 16.03.2020.)

Провера библиографских референци (ProRef)

Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) покренуо је информациони сервис ProRef (Провера референци) који омогућава увид у категорије часописа. Сервис је намењен универзитетским органима и телима, факултетима и институтима, другим институцијама које имају потребу за вредновањем резултата научноистраживачког рада, и доступан је путем следећег линка.

Детаљне информације могу се прочитати на сајту Универзитета у Београду.

(објављено 05.03.2020.)

Вебинар: Enrich your DSpace repository with customized tools

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на вебинар под називом "Enrich your DSpace repository with customized tools" у организацији EIFL-а. Вебинар је заказан за среду, 12. фебруара 2020. у 10 часова. Кроз предавање заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са функционисањем DSpace репозиторијума и како су колеге из Србије успеле да кроз овај систем повећају стопу полагања материјала у репозиторијуме, а самим тиме и проценат садржаја у отвореном приступу.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка, а додатне информације везане за вебинар доступне су на сајту EIFL-а.

(објављено 06.02.2020.)

Бесплатни online курсеви

Непрофитна организација edX поседује јединствену платформу за учење која трансформише традиционално образовање, уклањајући баријере трошкова, локације и приступа. Основана је од стране Харварда и МИТ-а и нуди курсеве за знатижељне умове о темама у распону од база података и рачунарске науке до лидерства и комуникације. Платформа edX, у сарадњи са MOOC-ом, садржи преко 2500 бесплатних online курсева од преко 140 институција.

Више информација можете пронаћи на званичној страници edX.

(објављено 30.01.2020.)

Бесплатан приступ колекцији часописа Lives of Literature агрегатора JSTOR

Омогућен је бесплатан приступ колекцији часописа Lives of Literature агрегатора JSTOR до краја фебруара. Ова колекција тренутно садржи 69 часописа из области језика и књижевности. Детаљније информације у вези са колекцијом као и комплетну листу часописа можете пронаћи на следећем линку

Позивамо кориснике да претраже колекцију и искористе промотивни период.

(објављено 23.01.2020.)

Како избећи предаторске часописе?

Think. Check. Submit.

Иницијатива Think. Check. Submit. помаже истраживачима да идентификују поуздане часописе за своје истраживање. Кроз низ алата и корисних извора, ова међународна иницијатива има за циљ да едукује истраживаче, промовише и изгради поверење у релевантна истраживања и публикације.

Такође, покренута је и иницијатива Think. Check. Attend. као помоћ истраживачима приликом доношења одлука у вези са присуствовањем и презентовањем радова на конференцијама. У три корака истраживачима је представљен начин како да препознају предаторске конференције.

Погледајте кратак видео који нуди осам савета како проверити релевантност издавача:

 

(објављено 21.01.2020.)

 

(објављено 06.01.2020.)

Проблем са мејл сервером

Обавештавамо кориснике да тренутно имамо проблем са мејл сервером и због тога нисмо у могућности да редовно примамо мејлове и на њих одговарамо. Након санирања проблема одговорићемо на све примљене мејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико до краја недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен. Извињавамо се због насталог техничког проблема и захваљујемо се на разумевању.

(објављено 06.01.2020.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисница са Технолошког факултета у Лесковцу која се на нашу страницу пријавила тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 03.01.2020.)