Вести - архива

Kobson

IP: 3.91.22.125, N/A

2017

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктората.

Први наредни термин је 21. децембра 2017. године са почетком у 18 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 19.12.2017.)

Најновије из Web of Science-а

Корисници Web of Science-a од сада ће моћи да открију још милион чланака у отвореном приступу, цитираност аутора још је видљивија, а претрага прилагођена свим истраживачима.
Web of Science је прва истраживачка платформа на свету која je имплементирала технологију претраге записа чланака у отвореном приступу.
Још једна од новина коју је издавач Clarivate Analytics увео у Web of Science Core Collection базу је реферисање OnLine-First чланака односно чланака који још увек нису објављени у редовној свесци и немају свој волумен, број и странице.
Информације о свим новим функцијама од овог месеца доступне су у упутству на сајту издавача.

(објављено 15.12.2017.)

Web of Science - откријте најутицајније резултате истраживања на тему из ваше области

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics, у понедељак, 18. децембра у 11:00 сати биће одржан вебинар за истраживаче и библиотекаре о претраживању цитатне базе Web of Science. Предавач је Јосеф Јилек,  представник Web of Science-a и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања.
Како претражити најутицајније научне изворе на одређену тему, који су критеријуми за реферисање садржаја у овој бази, шта је ESCI листа, где пронаћи извештаје о цитираности аутора, нека су од питања чије одговоре можете сазнати регистровањем на овај вебинар (програм).
По успешном регистровању путем линка све информације о пријављивању и логовању заинтересовани полазници добиће на своје имејл адресе.

(објављено 13.12.2017.)

Једанаести Фестивал науке у Београду

„Један на један“ је овогодишњи слоган 11. Фестивала науке који се одржава од 14. до 17. децембра 2017. године у Београду. У халама 7, 8 и 9 Београдског сајма биће представљене научне поставке док док је експлозивна Научно-фантастична бина ове године смештена у халу 5. Програм је подељен у више целина по типовима, а доста садржаја намењено је и најмлађима.

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-у, Twitter-у и Youtube каналу.

(објављено 07.12.2017.)

Портал за бесплатно преузимање књига

Преко издавача Open Book Publishers (OBP) омогућено je неограничено бесплатно преузимање свих објављених дигиталних издања OBP у различитим форматима и начинима приступа садржају путем следећег линка:

https://www.openbookpublishers.com/

OBP је непрофитни издавач књига отвореног приступа који објављује ригорозно рецензиране монографије из области друштвено-хуманистичких наука. Основан је од стране академика на Универзитету у Кембриџу.


 

(објављено 07.12.2017.)

Мала видео школа за ORCID

Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) је на свом Медиа порталу објавио видео материјале - Мала видео школа за ORCID. Ови материјали су намењени свима који (још увек) немају свој ORCID, али и онима који га имају, а нису задовољни припадајућим ORCID профилом.
Свака тема обрађена је кратким видео-клипом (око 6 минута) који има за циљ да олакша креирање и одржавање ORCID профила.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Овај сервис је покренут у новембру 2012. године, с циљем да постане универзални систем за идентификацију аутора научних радова. Сервис омогућава истраживачима да креирају и уређују своје профиле, који обухватају личне податке, афилијације, списак публикација, област истраживања, кључне речи, податке о финансијерима. Размена података је омогућена са Scopus-ом и RecearcherID-ом.

На званичној страници ORCID такође постоје корисна упутства и материјали.

(објављено 28.11.2017.)

Поводом сервиса Доситеј и Наши у WоS

Услед великог броја мејлова које свакодневно добијамо од корисника, утврђујемо да постоји недовољно разумевање целокупног система имплементације Доситеј информационог система, и улоге сервиса Наши у WоS, стога вас обавештавамо о следећем:

 • Доситеј је сервис који развија Министарствo просвете, науке и технолошког развоја за своје потребе
 • Доситеј сервис је још увек у фази израде и имплементације
 • По имплементацији Доситеј сервиса, у сарадњи Министарства и истраживача, истраживачи ће имати обавезу да у Доситеј систему уреде своје комплетне библиографије (листу свих објављених радова за период који Министарство наложи)
 • Након комплетирања библиографија истраживача (од стране самих истраживача), Министарство ће искористити податке из сервиса Наши у WоS за допуну записа оних радова који су наведени у библиографији истраживача а налазе се у Наши у WоS (дакле, за допуну записа о радовима који су реферисани у Wеb of Science бази, и преузети су и видљиви у сервису Наши у WоS).
 • Из сервиса Наши у WоS за допуну записа преузимају се линкови који воде до следећих података о раду: ка запису о раду у Wеb оf Science сервису, ка пуном тексту рада, ка подацима о Импакт фактору и рангу часописа у коме је рад објављен.

У овако конципираном систему, КоБСОН није одговоран за комплетност библиографија аутора у систему Доситеј. Одговoрност ће бити на ауторима да што прецизније и тачније наведу своје библиографије радова. Подаци из Наши у WоS ће послужити као помоћни извор за допуну података о радовима које је аутор навео у својој библиографији, а који су заступљени у бази Наши у WоS, и служиће као помоћни алат наведеном Министарству.

(објављено 13.11.2017.)

Семинар за младе истраживаче и округли сто са КоБСОН библиотекарима

У оквиру реализације КоБСОН програма и сталне едукације истраживача и у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“, Универзитетском библиотеком „Никола Тесла“ у Нишу, Универзитетом у Новом Саду и Универзитетском библиотеком у Крагујевцу, организујемо Семинар за младе истраживаче.

Време и место одржавања радионица намењених истраживачима:

У уторак 07. новембра у Београду, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ од 12:00 до 13:30 часова. Детаљније информације можете наћи на следећем линку.

У среду 08. новембра у Нишу, у Универзитетској библиотеци „Никола Тесла“ од 12:00 до 13:30 часова. Детаљније информације можете наћи на следећем линку.

У четвртак 09. новембра у Универзитету у Новом Саду од 11:00 до 12:30 часова. Детаљније информације можете наћи на следећем линку.

У петак 10. новембра у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу од 12:00 до 13:30 часова биће одржан округли сто намењен библиотекарима. Детаљније информације можете наћи на следећем линку.

Тема радионица за истраживаче је „Профил истраживача: савремени контекст научног истраживања, ефекти Отвореног приступа и јединствена идентификација аутора“ о којој ће говорити Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ.

(објављено 03.11.2017.)

Семинар о рецензирању за истраживаче

У Научном клубу Центра за промоцију науке (ЦПН), у четвртак 9. новембра од 9 до 12 часова, одржаће се Семинар о рецензирању за истраживаче (позивница). Трочасовни семинар у коме ће учествовати пет предавача обухватиће теме у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова као и функционисања специфичних рецензентских мрежа.
Сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар од 30. октобра до 5. новембра путем електронске пријаве којој се може приступити преко следећег линка  http://konkursi.cpn.rs/seminar/

Више информација о овој теми доступне су на сајту ЦПН-а.

(објављено 02.11.2017.)

Најлепша књига Сајма

Честитатамо колегама из Центра за промоцију науке на престижној награди ”Богдан Кршић” за најлепшу књигу на овогодишњем Сајму књига - ”Докторати у прози: илустроване приче”. 
Ова награда представља велики успех за књигу која је осмишљена као експеримент у научној комуникацији. Поред аутора књиге Николе Здравковића, Ивана Умељића и арт директорке Милене Савић, радило је још десет илустратора из пет земаља, у сарадњи са једанаест домаћих истраживача који су своје докторске дисертације одбранили у последњих пет година.
Више о овој теми можете сазнати на сајту ЦПН-а.

(објављено 02.11.2017.)

Обавештење поводом Доситеј Информационог система и Наши у WoS

Обавештавамо вас да је КоБСОН успоставио сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја у циљу успостављања Доситеј Информационог система.
Министарство користи податке из базе Наши у WоS за уједначавање података о ауторима и њиховим радовима заступљеним у Доситеј Информационом систему.
Позивамо све истраживаче да прегледају своје листе у сервису Наши у WоS и пошаљу нам захтев за евентуалне корекције података. Захтев се може послати путем линка "Исправка" којим је опремљен сваки запис у бази Наши у WоС или путем мејла на адресу kobson@nb.rs.
Потпуни и тачни подаци су наш заједнички циљ и у интересу су целокупне научно-истраживачке заједнице Србије.

Само ради подсећања:
Критеријум за избор радова који припадају бази формиран је тако што су из WoS-а преузети сви чланци у којима су аутори навели адресу институције у Србији као своју афилијацију (а публиковани су од 2000. године до данас).

(објављено 25.10.2017.)

Шта ради наука на Сајму књига?

Међународни сајам књига у Београду се ове године одржава по 62. пут, од 22. до 29. октобра. Центар за промоцију науке (ЦПН) и ове године на Сајму излаже своја издања. Тема овогодишњег гостовања ЦПН-а на штанду у Хали 2а, на Сајму књига су научне информације. Читав штанд ЦПН-а дизајниран је и опремљен у том духу.
ЦПН је припремио богат програм за све посетиоце – од представљања и промоције радова домаћих истраживача до посебних програма које организују научни клубови из 13 градова широм земље. Поред програма биће промовисан и десети број часописа Елементи, као и ново издање ЦПН-а, књига „Бура информација“.
У овогодишњем Каталогу издања научноистраживачких организација, који ЦПН традиционално поклања свим посетиоцима штанда, нашао се низ занимљивих истраживања која су објављена у последњих годину дана у Србији.

Више о науци на Сајму књига

(објављено 20.10.2017.)

КоБСОН тим на сајму књига

И ове године, КоБСОН тим ће бити на сајму књига. У понедељак (23. октобра), на штанду Центра за промоцију науке (Хала 2а) током целог дана моћи ћете да се упознате са свим услугама и сервисима које нудимо, а дружење са КоБСОН тимом и сарадницима биће организовано од 12 до 16 часова. За све време сајма, извори доступни кроз КоБСОН биће на располагању свим посетиоцима Центра за промоцију науке. Уколико још нисте отворили лични налог за удаљени приступ ("приступ од куће"), учините то у понедељак. Добро нам дошли!

(објављено 19.10.2017.)

У духу обележавања Недеље отвореног приступа

(Open Access Week)

Позивамо све заинтересоване да се придруже скајп сесији „Све што сте желели да питате у вези ОА – за истраживаче“, која је заказана за среду, 25. октобра у 11 часова.
Молимо да путем мејла на kobson@nb.rs потврдите своје учешће (наслов поруке - Пријава за скајп консултације) и упишете следеће податке: Име и презиме, ваше скајп име (Skype_name).
За потребе ове сесије користиће се скајп налог - oacasopisi.
Ради лакше комуникације број учесника је ограничен на 25, a у зависности од заинтересованости биће доступан и други термин, у четвртак 26. октобра.

За више информација можете писати на kobson@nb.rs.

(објављено 18.10.2017.)

Open Access Week 2017

"Open in order to..." тема је десете по реду међународне недеље отвореног приступа која ће трајати од 23.10. до 29.10.2017. године. Овогодишња тема је позив да се одговори на питање на који начин је могуће охрабрити појединце и институције да предузму кораке како би научни резултати били отворено доступни и које су све предности у томе. Организатор ове манифестације је SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) - глобална коалиција посвећена отварању подразумеване вредности за истраживање и образовање.
Више информација налази се на званичном сајту манифестације www.openaccessweek.org, док на порталу OpenAIRE можете пронаћи листу оранизованих вебинара заказаних за целу недељу.

 

(објављено 16.10.2017.)

ASIRA oнлајн курс

Обавештавамо све заинтересоване студенте, постдипломце, истраживаче и библиотекаре из области пољопривредних наука да се пријаве на бесплатан ASIRA онлајн курс за приступ научним информацијама. Основни циљ курса је представљање платформе за побољшање видљивости, приступачности и употребљивости информација у пољопривредном домену, посебно у земљама са ниским приходима. Од почетка 2017. године кроз ASIRA програм обучено је више од 300 учесника из 41 земље.
Регистрација је отворена до 15. октобра, а за више информација погледајте веб страницу курса.

(објављено 13.10.2017.)

Посета делегације библиотекара са Кипра

У петак, 06. октобра 2017. године у сарадњи са EBSCO информационим сервисом и CABI издавачком кућом, организован је пријем делегације библиотекара са Кипра. Размењена су искуства између библиотечких конзорцијума и одржано је представљање EBSCO Discovery Service и CAB abstracts базе.

(објављено 06.10.2017.)

Корекција Импакт фактора за 2016.

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Наслови часописа који су добили импакт фактор за 2016. годину у септембру 2017. године, а били су изостављени из JCR-а објављеног у јуну 2017.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији није се променила.

(објављено 03.10.2017.)

Радионица „Академско писање и публиковање”

У сарадњи са Факултетом ветеринарске медицине, у четвртак и петак, 05. и 06. октобра 2017. године, организујемо радионицу „Академско писање и публиковање”. Радионице су намењене докторандима и уредништвима научних часописа из Србије (област ветеринарске медицине), а предавачи су Мери Кристофер (професор Универзитета у Калифорнији, Школи ветеринарске медицине у Дејвису и главни уредник часописа „Frontiers in Veterinary Science“) и Карен Јанг (члан уређивачког одбора научног часописа “Veterinary Clinical Pathology”).
Први дан радионице носи наслов – Написати и публиковати рад у ветеринарској медицини: кључ до успеха и посвећен је ауторима научних радова.
Други дан радионице је посвећен уредницима и члановима уређивачких одбора научних часописа, а назив овог дела радионице је – Уређивање научног часописа: вођење и обликовање Ваше дисциплине.

Радионице су целодневне и одржавају се у Народној библиотеци Србије (у Амфитеатру), са почетком у 9 часова.

(објављено 02.10.2017.)

Објављене корекције импакт фактора за 2016.

Clarivate Analyitcs (некада Thomson Reuters) је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR). Због могућих додатних допуна и корекција база ЕлеЧас биће комплетно ажурирана новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа у понедељак (2. октобра).
Док се комплетни подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).
Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 28.09.2017.)

Знање на први оглед

Ноћ истраживача 2017.

Последњег петка у месецу септембру, 29.09.2017. године, у више од 250 европских градова одржава се међународна научно-популарна манифестација „Ноћ истраживача“. Ноћ истраживача се у свету одржава 12 пут по реду, док се у Србији ова манифестација одржава већ осам година. Под слоганом „Знање на први оглед“ у Србији је Ноћ истраживача организована у 11 градова.
Циљ манифестације јесте да се пре свега младима приближи посао истраживача и укаже на значај науке за друштво. Овом приликом за посетиоце је организован велики број експеримената, посета истраживачким лабораторијама, научно-популаризованих предавања, али и активности за децу, разне игре и такмичења са истраживачима.
Ноћ истраживача финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска-Кири.

Локације и програм манифестације погледајте на званичној веб страници nocistrazivaca.rs.

(објављено 25.09.2017.)

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

 У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктoрата.

Први наредни термин је 21. септембар 2017. године са почетком у 18 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 13.09.2017.)

Завршена пријава за Вики-маратон посвећен домаћим научним часописима

Обавештавамо представнике часописа да је пријава за Вики-маратон завршена.

Википедијин уређивачки маратон посвећен домаћим научним часописима организује се у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“. Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију.

Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Математичким факултетом Универзитета у Београду, Викимедијом Србије и Институтом техничких наука САНУ.

Током 2016. године одржане су 3 успешне радионице за уреднике домаћих научних часописа и постављени су квалитетни чланци на Википедији на српском.

(објављено 13.09.2017.)

У духу Недеље процеса рецензије

Поводом обележавања Недеље процеса рецензије препоручујемо чланак "Како рецензирати научни рад" који су објавили аутори Александар Декански, Ивана Дрвеница и Олгица Недић у часопису Заштита материјала вол. 58 бр. 3, 2017.
Чланак се може користити и као својеврсно упутство или приручник о рецензирању научних радова и намењен је пре свега младима. У њему се на занимљив начин описује поступак рецензије и истакнути су етички принципи којих се рецензент треба придржавати.
Ради погодније дистрибуције и читања прилажемо и преформатирану форму рада коју смо добили од аутора.

(објављено 11.09.2017.)

Нови термин Вики-маратона посвећен домаћим научним часописима

Услед великог интересовања обавештавамо представнике часописа да је термин 26. септембра попуњен. Нови тремин је заказан за 27. септембар, од 10 до 13 часова.

Википедијин уређивачки маратон посвећен домаћим научним часописима организује се у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“. Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију.

Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Математичким факултетом Универзитета у Београду, Викимедијом Србије и Институтом техничких наука САНУ.

Услед ограниченог броја места (16 полазника) молимо редакције које желе да се укључе у ову акцију да обавезно пошаљу своју пријаву на адресу popovic@unilib.rs.

Током 2016. године одржане су 3 успешне радионице за уреднике домаћих научних часописа и постављени су квалитетни чланци на Википедији на српском.

Детаљи места одржавања: Едукациони центар, други спрат, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71.
Контакт особа из Универзитетске библиотеке: Александра Поповић (емаил: popovic@unilib.rs), телефон: 3370 160, начелник Сектора за научне информације и развој.

(објављено 11.09.2017.)

Вики-маратон посвећен домаћим научним часописима

У уторак, 26. септембра, од 10 до 13 часова, у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ организује се Википедијин уређивачки маратон посвећен домаћим научним часописима. Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију.

Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Математичким факултетом Универзитета у Београду, Викимедијом Србије и Институтом техничких наука САНУ.

Услед ограниченог броја места (16 полазника) молимо редакције које желе да се укључе у ову акцију да обавезно пошаљу своју пријаву на адресу popovic@unilib.rs.

Током 2016. године одржане су 3 успешне радионице за уреднике домаћих научних часописа и постављени су квалитетни чланци на Википедији на српском.

Детаљи места одржавања: Едукациони центар, други спрат, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71.
Контакт особа из Универзитетске библиотеке: Александра Поповић (email: popovic@unilib.rs), телефон: 3370 160, начелник Сектора за научне информације и развој.

(објављено 08.09.2017.)

Peer Review Week - Недеља процеса рецензије

Недеља процеса рецензије (#PeerRevWk17) представља глобални догађај чија је суштина истицање улоге поступка рецензије у очувању квалитета научног издаваштва. Ове године, од 11. до 17. септембра, одржава се трећа по реду Недеља процеса резенције.
Тема овогодишњег догађаја јесте транспарентност (#TransparencyInReview), и истражује шта овај концепт представља различитим учесницима у процесу рецензије. Планирана дешавања су, поред радионица и састанака, и вебинари који ће се бавити разним темама везаних за поступак рецензије.
На званичном сајту можете пронаћи детаљне информације о теми, датуму и времену одржавања вебинара.

(објављено 07.09.2017.)

EBSCO е-књиге

Обавештавамо кориснике да је EBSCO у оквиру колекције eBook Academic Subscription Collection додао преко седам хиљада нових наслова електронских књига.

Подсећамо да је претрагу колекције могуће изршити на неколико начина: основна претрага преко поља за претрагу, напредна претрага на основу имена аутора, наслова, језика и слично, и на основу категорије, односно предмета. Такође претрагу је могуће извршити преко сервиса ЕлеКњиге на КоБСОН порталу.

(објављено 25.08.2017.)

Web of Science и Google Scholar

Сарадња Web of Science-а и Google Scholar-а пружа истраживачима могућност лакшег и бржег приступа пуним текстовима радова као и процену њихове релевантности. Ова два сервиса кроз претраживање нуде:
-листу извора/референци
-метричке показатеље
-линк ка пуном тексту рада
Истраживачи често користе брзу претрагу помоћу Google Scholar-а пре него што пређу на Web of Science. Повезивање ова два ресурса информација чини свеобухватан преглед чланака бржим и лакшим. Подсећамо да је Web of Science претплаћен и доступан целокупној научно-истраживачкој заједници Србије, а тренутно је само Core Collection база повезана са Google Scholar-ом. Више о ова два јединствена система можете погледати на следећем линку.

(објављено 23.08.2017.)

Шангајска листа за 2017. годину

Универзитет у Београду се и ове године нашао међу 300 најбољих светских универзитета на престижној Шангајској листи. Ова листа нема формални карактер, али представља ствар престижа у вези са научно-истраживачким радом и утицајем на науку појединачних универзитета на светском нивоу.
Сазнајте више на: The 2017 Academic Ranking of World Universities.

(објављено 17.08.2017.)

Оптимално коришћење претплаћених сервиса путем обједињене претраге (EBSCO Discovery Service)

EBSCO Discovery Service (EDS) на једном месту окупља резултате претраге свих доступних сервиса преко КоБСОН-а (више од 35 000 часописа, више од 150 000 књига, као и бројне садржаје доступне у режиму отвореног приступа).
Погледајте занимљиви видео који је објавио EBSCO поводом сервиса EDS и његовог значаја за постдипломце приликом писања научно-истраживачких радова.

(објављено 15.08.2017.)

Објављен SJR (SCImago Journal Rank) сервиса SCImago за 2016. годину

Обавештавамо кориснике да је сервис SCImago извршио ажурирање SJR-а (SCImago Journal Rank). Листа са ажурираним подацима је преузета и постављена у оквиру одељка - Вредновање - SJR – SCImago и подаци се такође могу погледати на званичној страници овог сервиса

(објављено 14.08.2017.)

Радионица за студенте природно-математичких и техничких факултета

Трећа по реду летња школа под називом Дани Фузије@БГ одржаће се од 25. до 29. септембра у Београду. Прва три дана биће одржана предавања у Малој сали Задужбине Илије М. Коларца, док ће се експерименти одвијати 28. и 29. септембра у Рачунарском центру Електротехничког факултета.
Организатор школе је Фузиона Образовна Мрежа - ФОМ која се бави едукацијом и тренингом студената на пољу нуклеарне фузије од основа до тренутних достигнућа и истраживања. 

Учешће на радионици је бесплатно, али су неопходне пријаве за експериментални део до 31. августа на званичном сајту радионице.

(објављено 11.08.2017.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2015. и 2016. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2015. и 2016. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2006. до 2016. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа

(објављено 28.07.2017.)

Ново из JSTOR-а – Open Access Books

Обавештавамо кориснике да је листа електронских књига, у бази ЕлеКњиге, ажурирана са преко 400 нових наслова. Листу је објавио агрегатор JSTOR и све књиге се налазе у Open Access режиму и слободне су како за преглед, тако и за преузимање. Листу нових наслова можете погледати на следећем линку

(објављено 27.07.2017.)

Ново из RSC-а

Обавештавамо кориснике да је издавач Royal Society of Chemistry (RSC) увео низ погодности за крајње кориснике и публиковао, како нове часописе, тако и Online платформе за бесплатну едукацију.

RSC не садржи часописе само из области хемије, већ и из многих сродних дисциплина као што су биологија, животна средина и сл. (погледајте целу листу у следећем PDF-у). Колекција RSC Gold 2017 окупља 36 високо квалитетних часописа из области хемије и других сродних области.
Два часописа која имају ИФ су прешла на режим отвореног приступа - RSC Advances и Chemical Science. Добра вест за ауторе је да је објава радова у другом часопису, Chemical Science, бесплатна до краја следеће године. APC (Article Processing Charge) се наплаћује за први часопис, RSC Advances, с тим што је омогућен попуст за све заинтересоване који ће трајати такође до краја следеће године.

Оно што је новина и свакако препорука за све истраживаче, јесу бесплатне Online платформе - LearnChemistry и ChemSpider.
LearnChemistry представља бесплатну Online платформу намењену професорима и студентима у оквиру које се на занимљиве начине могу информисати о новинама из области хемије, али исто тако и учити (кроз експерименте, видео записе, игре, интерактивни периодни систем елемената и сл.).
ChemSpider је бесплатна база података која садржи преко 58 милиона хемијских структура.

Позивамо све кориснике да истраже могућности које нуди RSC.

(објављено 13.07.2017.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула. Од 2010. године овај датум се обележава на рођендан Николе Тесле. Већ седму годину заредом Центар за промоцију науке (ЦПН) припрема разноврстан научно-популарни програм. 

ЦПН данас покреће Дечији научни камп на Ади, у Научном клубу се од 14 часова организује радионица Инжењерске игре, док је за 19 часова заказано предавање о Николи Тесли.

Детаљније информације и програм доступни су на ЦПН порталу.

(објављено 10.07.2017.)

Објављен SJR (SCImago Journal Rank) сервиса SCImago за 2016. годину

SCImago је објавио SJR (SCImago Journal Rank) за 2016. годину. Подаци су постављени у оквиру одељка Можда вам затреба - Вредновање - SJR – SCImago и такође се могу погледати на званичној страници овог сервиса.

(објављено 04.07.2017.)

Домаћи часопис TELFOR Journal реферисан у Scopus-у

Домаћи часопис TELFOR Journal ISSN 1821-3251 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 27.06.2017.)

Објављене корекције импакт фактора за 2016.

Thomson Reuters (нови назив Clarivate Analytics) је на својој страници објавио корекције импакт фактора за 2016. Постављена је листа часописа која ће се, до септембра, ажурирати на недељном нивоу. Након закључивања обраде података, и публиковања коначних листа на TR страници, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 21.06.2017.)

Импакт фактор часописа за 2016. годину

Подаци о импакт фактору (IF) часописа за 2016. годину су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.

На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат IF. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Thomson Reuters -> Title Suppressions.

Часописи које је Thomson Reuters престао да реферише у WoS- у у претходних 12 месеци:
Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
Science Citation Index Expanded (SCIe)
Social Sciences Citation Index (SSCI)

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:
Листа часописа

или је промењен ISSN:
Листа часописа

(објављено 19.06.2017.)

Импакт фактори за наше часописе у 2016. години

Наслов 2014 2015 2016
Acta Veterinaria - Beograd 0.375 0.741 Title Suppressions
Applicable Analysis and Discrete Mathematics 0.860 0.787 0.762
Archives of Biological Sciences 0.718 0.367 0.352
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 0.892 0.617 0.664
Computer Science and Information Systems 0.477 0.623 0.837
Filomat 0.638 0.603 0.695
Genetika 0.347 0.308 0.351
Hemijska industrija 0.364 0.437 0.459
Int Journal of Electrochemical Science 1.500 1.692 1.469
Journal of Medical Biochemistry 1.045 0.742 1.148
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 0.832 1.239 0.804
Journal of the Serbian Chemical Society 0.871 0.970 0.822
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 1.466 3.858 3.139
Nuclear Technology and Radiation Protection 0.560 0.372 0.620
Panoeconomicus 0.770 0.412 0.444
Processing and Application of Ceramics   0.944 1.070
Psihologija 0.232 0.474 0.333
Publications de l Institut Mathematique-Beograd 0.270 Dropped ESCI
Science of Sintering 0.575 0.781 0.736
Serbian Astronomical Journal 0.704 0.429 0.529
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo 0.233 0.277 0.253
Thermal Science 1.222 0.939 1.093
Vojnosanitetski pregled 0.292 0.355 0.367

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 19.06.2017.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2016. годину

Данас је Thomson Reuters у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (IF) часописа за 2016. годину. Подаци се још увек сређују и ажурирају и из тог разлога ћемо их преузети и публиковати у понедељак (19. јуна).
Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о IF могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).
Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 15.06.2017.)

Препоручујемо младим истраживачима

У организацији Америчког кутка у Београду у четрвртак, 08. јуна 2017. године у 18 часова, одржава се радионица на тему писања апстракта. Предавач је др Јелена Рунић, професор на Универзитету Џонс Хопкинс (САД), где на Институту Пибоди руководи Програмом енглеског као страног. Радионица је осмишљена да помогне унапређењу вештина младих истраживача у писању апстракта. 

Пријава је обавезна путем следећег мејла beograd@americancorners.rs.

Више информација прочитајте на званичној страници Америчког кутка.

(објављено 07.06.2017.)

КоБСОН подршка младим истраживачима

Научно-истраживачко друштво студената биологије и екологије "Јосиф Панчић" са организационим тимом "ЕкоБиоМорфа 2017" ове године организује трећу по реду конференцију студената. Биолози, еколози и заштитници животне средине окупиће се на конференцији 24. новембра у Департману за биологију и екологију, ПМФ, УНС. Тема саме конференције је "Шесто масовно изумирање, које је прво масовно изумирање проузроковано активношћу једне врсте – човека".
За представљање радова или само присуствовање на конференцији неопходна је пријава. Детаљније информације доступне су на званичном сајту.

(објављено 02.06.2017.)

Унапређен сајт Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике да је да је страница Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије унапређена.

У “Кутку за уреднике”, у менију – Видео и материјали са предавања, постављени су видео записи са радионица одржаних током реализације пројекта “Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia”. Приступ је ограничен и омогућен је ауторизованим корисницима (представницима уредништава часописа који су доступни у режиму отвореног приступа). За приступ су неопходни корисничко име и шифра. Како бисте добили неопходне податке, потребно је послати захтев, путем мејла, на адресу repozitorijum@nb.rs.

Додатно, као резултат eIFL пројекта написана је и електронски објављена монографска публикација “Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices”. Публикација даје пресек стања научног издаваштва у Србији, изведеног на основу спроведене анкете у којој је учествовало преко 150 уредништава. Такође су дате смернице и препоруке за даља унапређења часописа и праћење светских трендова. Публикација је на енглеском језику, а превод исте биће ускоро објављен. Комплетан текст налази се на у менију Студија - Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices.

(објављено 02.06.2017.)

Домаћи часопис Serbian Journal of Electrical Engineering реферисан у Scopus-у

Домаћи часопис Serbian Journal of Electrical Engineering ISSN 1451-4869 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 01.06.2017.)

Wiley Author Services

Пре него што се прихваћен рад појави на мрежи и постане доступан за крајње кориснике он пролази кроз низ процеса који заједно чине, грубо преведено, производни процес. Издавачка кућа Wiley на својој веб страници Wiley Author Services нуди ауторима корисне информације везане за објављивање радова у њиховим часописима:

У овом корисном видеу погледајте којих пет корака следе након што је ваш рад прихваћен за објаву у неком од Wiley часописа.

 

(објављено 26.05.2017.)

Позив на EBSCO радионицу

Поштовани истраживачи и библиотекари, ради унапређења претраге и коришћења EBSCO електронских књига, као и једноставнијег коришћења платформе за обједињену претрагу претплаћених сервиса – Ebsco Discovery Service, позивамо вас на радионицу „Електронски ресурси и побољшање квалитета научно-истраживачког рада“.

Презентација обухвата следеће теме:

 • Утицај база у пуном тексту на савремено истраживање
 • Претраживање на EBSCOhost платформи – подршка за библиотекаре, професоре и студенте
 • Интеграција електронских књига на EBSCOhost платформи
 • Ebsco Discovery System, претраживање свих доступних електронских ресурса са једне платформе.

Термин за библиотекаре:
понедељак, 22. мај 2017. године са почетком у 14 часова.
Термин за истраживаче:
среда, 24. мај 2017. године са почетком у 12 часова.

Предавања ће одржати Тамила Миркамалова, представница EBSCO информационог сервиса за тренинг и едукацију корисника, у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236).

Молимо вас да путем мејла (на адресу KoBSON@nb.rs) потврдите своје учешће.

(објављено 18.05.2017.)

Ново из IoP-а

Обавештавамо кориснике да је издавач IoP Publishing објавио у јануару ове године колекцију публикација које читаоцима пружају увод у актуелне теме из области физике. Колекција Physics World Discovery је бесплатна за читање и преузимање.

Следећа добра вест је да је е-књига под насловом Effective Science Communication аутора Sam Illingworth и Grant Allen доступна за читање и преузимање до понедељка, 15. 05. 2017. године. Више о самој књизи, као и линк за преузимање, можете пронаћи овде.

Три часописа која су почела да се објављују 2016. године су бесплатна за читање у овој години: Convergent Science Physical Oncology, Flexible and Printed Electronics, Quantum Science and Technology, док су још два нова часописа објављена ове године такође бесплатна за преглед: Journal of Physics Communications и Nano Futures.

Ово није све smile IoP је објавио два врло корисна водича на својој страници. Један је намењен младим истраживачима који тек почињу да пишу и објављују радове (Introductory guide for authors), а други представља упутство о ауторским правима и лиценцама у отвореном приступу (Introduction to copyright and licensing in an open access environment).

(објављено 12.05.2017.)

Обавештење

Поштовани корисници, већина издавача је прешла на нове "https" платформе. Услед великог броја мејлова везаних за сигурносну заштиту, саветујемо вас да пратите упутства са PDF-а. Како бисте приступили свим претплаћеним садржајима, неопходно је прихватити наведена подешавања која се у највећем броју случајева јављају приликом приступа сервисима Scopus и Springer. 

(објављено 12.05.2017.)

Обавештење за уредништва научних часописа

По препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја обавештавамо уредништва да је КРАЈЊИ РОК ЗА ДОСТАВУ СВЕЗАКА у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије (за период 2014-2016. године) 25. МАЈ 2017. Часописи који се не буду одазвали БИЋЕ СКИНУТИ СА ЛИСТЕ КАТЕГОРИСАНИХ ЧАСОПИСА.

Детаљне информације на страници Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије.

(објављено 11.05.2017.)

Мај месец математике - Математика моја шанса

Центар за промоцију науке шесту годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Овог маја манифестација је посвећена вероватноћи и носи назив "Математика, моја шанса". Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.
Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети у PDF формату.

 

(објављено 05.05.2017.)

Обавештење из Emerald-а

Са великим задовољством обавештавамо кориснике да је издавачка кућа Emerald обезбедила, у наредна три месеца, бесплатан приступ најпопуларнијим радовима из 13 научних области. Идеја је да се на свака три месеца омогући бесплатан приступ за по три најпопуларнија рада из одређене области. На званичном сајту Emerald Group Publishing-а кликом на интернактивну мапу света могуће је погледати и која су два најчитанија рада у одређеном делу света. 

(објављено 24.04.2017.)

Домаћи часопис ESP Today реферисан у Scopus-у

Домаћи часопис ESP Today ISSN 2334-9050 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 21.04.2017.)

Предавање Аудуна Фарбрута Друштвени медији: шта и како?

У уторак, 18. априла, у 19 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије заказано је предавање Аудуна Фарбрута - „Друштвени медији: шта и како?“. Повод предавања је његова објављена књига „Друштвене мреже за истраживаче, ПР консултанте и експерте“. На предавању ће бити речи о друштвеним мрежама као главном изазову савремене науке и истраживачког рада у разним другим дисциплинама.

Том приликом, биће размотрена следећа питања:

- Како пронаћи време за друштвене мреже;
- Facebook, Twitter и Linkedin као мреже за дељење знања;
- Како изградити стручни идентитет на интернету;
- Како придобити пажњу читалаца на интернету;
- Скривене замке Друштвених мрежа.

Након излагања, предвиђена је и дискусија.

Превод са норвешког је обезбеђен. 

 

(објављено 13.04.2017.)

Обавештење поводом ажурирања базе Наши у WoS

Поштовани корисници, услед великог броја мејлова везаних за ажурирање ауторских имена у бази Наши у WoS, који нам пристижу понедељком и уторком, подсећамо вас да се база Наши у WoS aжурира понедељком. Због великог броја увезених радова и ауторских имена, понекад нисмо у могућности да их све уједначимо у истом дану (због обима послова понекад чак и до средине недеље).

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 12.04.2017.)

Нови КоБСОН сајт

Услед многобројних похвала новог изгледа КоБСОН сајта, објављујемо прву пристиглу, а нашу корисницу награђујемо КоБСОН кишобраном.

Поштовани, срдачно Вам честитам покретање новог визуелно и садржајно унапредјеног web-site, најлепше хвала у име научне заједнице Војводине и Србије на Вашем раду и важном доприносу нашој науци.

Захваљујемо smile

(објављено 10.04.2017.)


Драги корисници, добро дошли на нови сајт КоБСОН-а. У складу са потребама научника и истраживача, нови сајт је кориснички оријентисан, информативан и прилагођен уређајима различитих резолуција - како десктоп и лаптоп рачунарима, тако таблетима и мобилним телефонима. 

Започните Вашу претрагу овде и сада.
Ваш КоБСОН тим smile

(објављено 05.04.2017.)

ЦПН отвара Научни клуб у Београду

Центра за промоцију науке (ЦПН) сутра, 06. априла 2017. године, отвара Научни клуб у Београду, у Улици краља Петра 46. Идеја о Научном клубу јавила се још 2014. године, када је тим ЦПН-а покренуо Клуб у изнајмљеном простору у центру Београда, да би почетком прошле године била пронађена и локација за његово трајно седиште. У току прошле године отворено је 12 научних клубова и на крају овог процеса, у Београду је отворен и центар ове мреже.

Више информација могу се прочитати на званичном сајту ЦПН-а.
Добро дошли у Научни клуб!

(објављено 05.04.2017.)

Научна комуникација за истраживаче

КоБСОН и Центар за промоцију науке (ЦПН) организовали су семинар под називом „Научна комуникација за истраживаче” 23. и 24. марта на Институту за водопривреду „Јарослав Черни”.

23. марта у 12 часова Татјана Тимотијевић, начелница одељења за научне информације Народне библиотеке Србије, одржаће предавање о КоБСОН-у, коришћењу података и доступности информација, као и о публикацији Увод у објављивање научних публикација. Уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке, Иван Умељић, представиће издања ЦПН-а намењена докторандима и истраживачима, Научна комуникација, Докторати у прози: илустроване приче и Одравњивање.

24. марта у 13 часова Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ, одржаће предавање о профилима истраживача, док ће Драгана Столић, библиотекар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, одржати предавање о цитатним базама.

(објављено 23.03.2017.)

Недеља отвореног образовања 2017.

Недеља отвореног образовања (Open Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовњу. Ове године се обележава од 27. до 31. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2017

(објављено 23.03.2017.)

Домаћи часопис International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE реферисан у Scopus-у

Домаћи часопис International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE ISSN 2334-847X почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier. Унети су сви бројеви публиковани од 2013. године.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 13.03.2017.)

Семинари о научној комуникацији и научним информацијама

КоБСОН и Центар за промоцију науке (ЦПН) организовали су низ семинара под називом „Семинари о научној комуникацији и научним информацијама“ за младе истраживаче у Универзитетским библиотекама широм Србије. Први семинар је одржан 24. фебруара у Новом Саду, а наредна два семинара 1. марта у Нишу и 2. марта у Крагујевцу.
Семинари су организовани у циљу да заинтересоване истраживаче упуте у процесе објављивања научних резултата као и да представе нова издања ЦПН-а. Предавачи на семинарима били су Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке, заједно са гостима.
Од публикација представљена је књига „Увод у објављивање научних публикација“ чије је српско издање објавио Центар за промоцију науке у току Сајма књига 2016. године, а крајем године је објавио и бесплатно онлајн издање у отвореном приступу, и још три издања Центра за промоцију науке: књига „Научна комуникација“ Пјера Ласла, „Одравњивање“ Ника Сузениса, први докторат у стрипу, као и тзв. експеримент у научној комуникацији, књига „Докторати у прози: Илустроване приче“.

Термин одржавања семинара у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ биће накнадно објављен.

Фотографије можете погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 02.03.2017.)

Изложба "Србија у Хоризонту"

У Галерији науке и технике САНУ, Центар за промоцију науке (ЦПН), организује изложбу "Србија у Хоризонту". Поставка намењена докторандима и младим истраживачима биће представљена у петак, 3. марта са почетком у 13:30 часова. Поред организатора, посетиоцима ће се обратити и Јан Смитс, генерални директор европске комисије задужен за науку.

Детаљан програм

(објављено 02.03.2017.)

Избрисана Билова листа

Скрећемо пажњу истраживачима да је нестао комплетан садржај са популарног интернет сајта који пописује потенцијалне предаторске часописе и издаваче. Џефри Бил, библиотекар са Универзитета Колорадо у Денверу, не наводи због чега су његове објаве и листе уклоњене.

Више о овој теми можете прочитати на следећем линку Центра за промоцију науке.

(објављено 01.03.2017.)

185. рођендан Народне библиотеке Србије

 

КоБСОН тим са колегама, сарадницима и добитником награде „Јанко Шафарик“.

Честитамо нашем драгом колеги Милораду Вучковићу на награди за изузетан допринос, развој и модернизацију библиотечко-информационог система. smile

Више фотографија можете погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 28.02.2017.)

Нова публикација Центра за промоцију науке

Центар за промоцију науке (ЦПН) је објавио нову публикацију - књигу "Докторати у прози: илустроване приче". Овај јединствени експеримент из научне комуникације настао је са јасном намером да се у јавности отвори тема доктората и истовремено потражи одговор на питање: За кога се пише докторат? Књигу чини 11 оригиналних есеја и илустрација, инспирисаних темама 11 докторских дисертација одбрањених у Србији у последњих пет година.
Уредници књиге и аутори свих 11 есеја су Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке. Књигу је уметнички опремила Милена Савић, арт директорка часописа Елементи.
Међу изабраним докторатима налазе се истраживање друштвених мрежа методама физике комплексних система, студија генетичке основе Паркинсонове болести у Србији, као и друге теме из области јавних финансија, развојне психологије, етике, компјутерске дијагностике, прехрамбене технологије, енергетике, правне историје, урбанизма и типографије.

Промоција књиге ће се се одржати у четвртак, 2. фебруара, у 15 часова у ЕУ инфо центру - Facebook догађај.
Прочитајте ко су истраживачи чији су докторати инспирисали ово издање Илустроване приче о докторатима.

Погледајте промотивни видeо за књигу “Докторати у прози: илустрованe причe” 

(објављено 01.02.2017.)

Објављена нова верзија сајта Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике да је објављена нова верзија сајта Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије. Портал је унапређен новом ставком у менију - Кутак за уреднике, као резултат спроведеног пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", подржаног од стране EIFL-а.  Кутак за уреднике је осмишљен као помоћ и скуп свих тема обрађених путем активности реализованих у оквиру пројекта. Неки од битних одељака су: Реферисање часописа у WoS-у, Scopus-у, СЦИндексу, ДОАЈу, CC лиценце, Open Journal System, Плагијаризам итд. Додатно ће бити постављени видео и материјали са одржаних предавања и радионица који ће бити доступни само ауторизованим корисницима (за преглед садржаја биће потребно корисничко име и шифра).

(објављено 25.01.2017.)

Истраживачка станица "Петница" и КоБСОН

Презентација КоБСОН за младе истраживаче и сараднике у настави је и ове године одржана у истраживачкој станици "Петница", у петак 13. јануара. На предавању су новој генерацији студената-сарадника представљене теме:

 • Научне информације на КоБСОН-у- доступност и начини приступа,
 • Научне информације - индексне базе, еКњиге и еТезе.

Материјал са предавања можете пронаћи на нашем порталу у одељку Предавања, а слике можете погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 17.01.2017.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисник са Пољопривредног факултета у Београду који се на нашу страницу пријавио тачно у поноћ. Честитамо smile

(објављено 09.01.2017.)

Радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије

За среду, 11. јануара 2017. године, заказана је четврта по реду радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије. Радионица се реализује у оквиру EIFL пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Тема радионице је „Open Journal System - Инсталација система за издаваштво и менаџмент научних часописа“ и о њој ће говорити Зорица Јанковић из Института за биолошка истраживања "Синиша Станковић" и Васо Манојловић из Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина.

Open Journal System је софтвер отвореног приступа, који је развила непрофитна иницијатива истраживача Публиц Кноwледге Пројецт са седиштем у Канади с циљем да се понуди платформа за вођење и издаваштво научних часописа. Софтвер задовољава све високе међунардоне стандарде и користи га преко 10.000 часописа отвореног приступа. На првој радионици везаној за овај систем учесници су се кроз практичан пример упознали са инсталацијом софтвера, као и са администраторским подешавањима, док се ова радионица бави тиме како један уредник обавља своје задатке у оквиру овог система.

Радионица се одржава у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), са почетком у 11 часова. Време предвиђено за предавање је два сата.

Позивамо све заинтересоване издаваче и уреднике научних часописа да се пријаве путем мејл адресе оацасописи@нб.рс, слањем својих личних података (име и презиме, мејл адреса) и назива часописа испред кога се пријављују. Број места је ограничен.

(објављено 04.01.2017.)