Вести - архива

Kobson

IP: 3.91.22.125, N/A

2015

Нови домаћи часопис реферисан у WoS-у

У току протекле недеље још један домаћи часопис Processing and application of ceramics ISSN 1820-6131 је добио потврду да је прихваћен за реферисање у бази Web of Science  (WoS) у оквиру колекција: Science Citation Index Expanded (SCIE), Current Contents/Physical, Chemical & Earth Sciences, Current Contents/Engineering, Computing & Technology.
Thomson Reuters је обавестио уредништво да ће бити унети сви бројеви публиковани од 2013. године (свеска 7, број 1).

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису, те са радошћу очекујемо прве радове овог часописа у WoS-у.

(објављено 28.12.2015.)

Позив за учешће на EBSCO радионицама

Поводом увођења сервиса за обједињену претрагу EBSCO Discovery (Discovery Service for KoBSON - Serbia) у сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић", Централном библиотеком Универзитета у Новом Саду, Универзитетском библиотеком у Крагујевцу, Универзитетском библиотеком ''Никола Тесла'' у Нишу и EBSCO-ом, организујемо радионицу на тему "Effective research and learning in the EBSCO databases of scientific literature" - предавач Pavel Synek (EBSCO Information Services).

Време, место одржавања и програм радионица:

У понедељак 07. децембра у Београду (са почетком у 12h) у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", ул. Булевар Краља Александра бр. 71, одржаће се радионица намењена библиотекарима. Пријава учешћа није обавезна. Детаљне информације можете наћи у програму радионице.

У уторак 08. децембра у Новом Саду (са почетком у 12h) у Мултимедијалној сали ИИ-13, Централне зграде Универзитета у Новом Саду, ул. Др Зорана Ђинђића бр. 1, одржаће се радионица намењена библиотекарима и истраживачима. Пријава је обавезна и сви заинтересовани могу потврдити своје учешће путем маил-а. Детаљне информације можете наћи у програму радионице.

У среду 09. децембра у Нишу (са почетком у 13h), Велика сала Универзитета у Нишу, ул. Универзитетски трг бр. 2, одржаће се радионица намењена библиотекарима и истраживачима. Пријава је обавезна и сви заинтересовани могу потврдити своје учешће путем маил-а. Детаљне информације можете наћи у програму радионице.

У петак 11. децембра у Крагујевцу (са почетком у 12h), Галерија Универзитетске библиотеке Улица слободе бб, одржаће се радионица намењена библиотекарима и истраживачима. Пријава је обавезна и сви заинтересовани могу потврдити своје учешће путем маил-а. Детаљне информације можете наћи у програму радионице.

За све додатне информације можете нас контактирати путем маил-а.

(објављено 01.12.2015.)

Oбезбеђен сервис за обједињену претрагу

Са великим задовољством обавештавамо кориснике да је обезбеђен сервис за обједињену претрагу EBSCO Discovery (Discovery Service for KoBSON - Serbia). Коришћењем овог сервиса врши се обједињена претрага свих доступних сервиса преко КоБСОН-а.

Претрага се једноставно може вршити у оквиру форме за претрагу на почетној страници КоБСОН сајта, као и одабиром опције EBSCO Discovery Service на EBSCO платформи.

Основна претрага подразумева обједињену претрагу по кључним речима, наслову рада или аутору, док су у оквиру напредне претраге овог сервиса понуђене и друге опције које у великој мери могу олакшати процедуру претраге целокупне доступне научне литературе преко КоБСОН-а.

(објављено 26.11.2015.)

Девети Фестивал науке у Београду

„Чуда су свуда“ је овогодишњи слоган Фестивала науке који се одржава од 3. до 6. децембра 2015. године у Београду. Млади научници ће кроз разне програме представити науку на сасвим једноставан и свима разумљив начин. Програм је подељен у више целина, а доста садржаја намењено је и најмлађима.

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Фејсбук и Твитер страници.

(објављено 24.11.2015.)

Обезбеђен пробни период за East View "(UDB-IND) Standalone Serials" колекцију

Обавештавамо кориснике да је агрегатор East View омогућио слободан приступ грађи у оквиру колекције "(UDB-IND) Standalone Serials", који ће трајати од 17. новембра до 17. децембра 2015 године. У оквиру ове колекције налази се претежно источно-европска периодика из разних области.

Линк доступне колекције

(Подешавање proxy сервера Вашег Универзитета у Интернет Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно. Приступ остваривати коришћењем линка ка East View платформи који се налази изнад.)

(објављено 20.11.2015.)

Светски дан науке

За Светски дан науке је проглашен 10. новембар и први пут обележен 2002. године, када је Унеско установио Светски дан науке за мир и развој, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке. Ове године, Центар за промоцију науке поводом Светског дана науке представља Научни камион, изложбу Спектри и своје ново издање, књигу Научна комуникација.
Детаљније

(објављено 10.11.2015.)

Обезбеђен пробни период за IEEE Xplore IEL колекцију

Обавештавамо кориснике да је Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије кроз сарадњу са сервисом IEEE Xplore Digital Library омогућило бесплатан пробни период за коришћење IEEE IEL колекције у периоду од 10.11. до 09.12.2015. године. Садржај је доступан на платформи IEEE Xplore и обухвата приступ пуном тексту око 3 милиона радова у оквиру 166 IEEE и 26 IET часописа, преко 1200 IEEE и 20 IET наслова са конференција, као и више од 2500 одобрених и објављених IEEE стандарда.

(Подешавање proxy сервера Вашег Универзитета у Интернет Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно. Приступ остваривати коришћењем линка ка IEEE Xplore платформи који се налази у тексту изнад.)

Детаљније информације o доступним садржајима

Кратко упутство за коришћење IEEE сервиса

(објављено 09.11.2015.)

Taylor & Francis обавештење

Обавештавамо кориснике да је издавач Taylor & Francis омогућио слободан приступ свим часописима у оквиру колекција из области медицине у периоду од 02. до 15. новембра. За приступ овим колекцијама неопходно је извршити регистрацију.

Детаљне информације и регистрација

(објављено 04.11.2015.)

Радионица намењена истраживачима Института за нуклеарне науке „Винча“

Институт за нуклеарне науке „Винча“ у сарадњи са КоБСОН-ом и представницима издавача научних информација IEEE и EBSCO организује радионицу намењену истраживачима. Eszter Lukacs (IEEE Client Service Manager) представиће IEEE Xplore сервис, садржаје које они публикују, као и теме посвећене писању научних радова, уређивачком процесу и могућностима публиковања у Open Access режиму. Предавање ће се одржати сутра, 03. новембра 2015. године, од 12-14h, у Свечаној Сали лабораторије 050.
 
Програм радионице

(објављено 02.11.2015.)

Обука докторанада: обликовање докторске дисертације

Од октобра 2015. године у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ организује се редовна обука докторанада посвећена обликовању докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета у Београду. Најмање два пута месечно заинтересовани ће моћи да добију информације о елементима које дисертација треба да садржи, видљивости дисертације на европским и светским порталима и др. Пријављивање је обавезно, а детаљe о месту и времену одржавања у наредним месецима видети у програму.

(објављено 02.11.2015.)

КоБСОН тим на сајму књига

И ове године, организовали смо дружење на Међународном сајму књига у Београду. У четвртак (29. октобра), на штанду Центра за промоцију науке сви заинтересовани су могли да се упознају са услугама и сервисима које нудимо. За све време сајма, извори доступни кроз КоБСОН биће на располагању свим посетиоцима Центра за промоцију науке.

Како је протекло дружење можете погледати на нашој фејсбук страници. Хвала на указаном поверењу!

(објављено 30.10.2015.)

КоБСОН тим на сајму књига

И ове године, КоБСОН тим ће бити на сајму књига. У четвртак (29. октобра), на штанду Центра за промоцију науке током целог дана моћи ћете да се упознате са свим услугама и сервисима које нудимо, а дружење са КоБСОН тимом и сарадницима биће организовано од 11:00 до 15:00 часова. (програм ЦПН штанда)  
За све време сајма, извори доступни кроз КоБСОН биће на располагању свим посетиоцима Центра за промоцију науке. Уколико још нисте отворили лични налог за удаљени приступ ("приступ од куће"), учините то у четвртак. Добро нам дошли!

(објављено 27.10.2015.)

Због радова на одржавању серверске инфраструктуре онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због планираних радова на одржавању серверске инфраструктуре, у среду, 28.10. 2015. године, од 21:00 до 23:00 часа, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 27.10.2015.)

Шта ради наука на Сајму књига?

Међународни сајам књига у Београду се ове године одржава по 60. пут, од 25. октобра до 01. новембра. Центар за промоцију науке (ЦПН) и ове године на Сајму излаже своја издања, а уједно и 800 публикација из области научног издаваштва у Србији. Штанд ЦПН-а се налази у Хали 2а и на штанду ће бити бити представљена издавачка делатност преко 100 научно-истраживачких организација. Такође биће изложен и по један примерак свих досад необјављених публикација научне заједнице током претходне две године.

Програм ЦПН штанда
Више о науци на Сајму књига

(објављено 26.10.2015.)

Унапређење КоБСОН платформе

Обавештавамо кориснике да је у току прелазак на нову платформу КоБСОН портала. Уочене су неке неправилности у приказивању података у бази Наши у WоС, као и неактивност неких линкова. Интезивно радимо на њиховом отклањању, стога вас молимо за стрпљење и унапред захваљујемо на разумевању. Такође вас позивамо да нас путем е-маил-а обавестите о уоченим грешкама.

(објављено 23.10.2015.)

Корекција Импакт фактора за 2014.

Thomson Reuters је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR) 12. октобра 2015. године (наслови часописа који су добили импакт фактор за 2014. годину у октобру 2015. године, а били су изостављени из JCR-a објављеног у јуну 2015).

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији променила се за часопис Acta Veterinaria (нова вредност ИФ је 0.375).

(објављено 14.10.2015.)

Open Access Week 2015

Тема осме по реду међународне недеље отвореног приступа (Open Access Week) која ће трајати од 19.10. до 25.10.2015. године је "Open for Colaboration". Организатор ове манифестације SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) најављује да ће кроз ову тему бити представљено на који начин покрет за Отворени Приступ подстиче и унапређује сарадњу кроз партнерства. Више информација можете пронаћи на званичном сајту ове манифестације www.openaccessweek.org.

(објављено 13.10.2015.)

Oбавештење

Обавештавамо кориснике да је приступ APS (American Physical Society) сервису био укинут услед неовлашћеног прекомерног преузимања радова. Корисник који је извршио злоупотребу адекватно је санкционисан и приступ овом сервису је поново успостављен. Поводом тога подсећамо кориснике да се злоупотреба при коришћењу сервиса не санкционише новчано од стране издавача, већ бива санкционисана целокупна академска заједница Србије укидањем приступа сервису, те овим путем, још једном, молимо кориснике да се стриктно придржавају правила при коришћењу претплаћених сервиса и преузимању радова.

(објављено 12.10.2015.)

Elsevier радионица намењена ауторима и младим истраживачима

Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије кроз сарадњу са издавачком кућом Elsevier, а у циљу пружања помоћи истраживачима, организовало је радионицу PhD Workshop на којој ће бити представљене актуелне теме везане за писање, видљивост и цитираност научних радова. Радионица ће се одржати 12. октобра 2015. године у амфитеатру Народне библиотеке Србије, са почетком у 13 часова. Позвани су сви заинтересовани аутори и млади истраживачи, а пријаве могу доставити на мејл адресу kobson@nb.rs са назнаком да се пријава односи на PhD Workshop.
Програм радионице

(објављено 09.10.2015.)

Отворени приступ: принципи и перспективе

CTK конзорцијум, у Љубљани (Словенија), 01.10.2015. године, у термину од 9:15 до 17:30 часова, организује пети по реду стручни скуп у знак обележававања 15 година свог постојања. Тема овог семинара је Отворени приступ и лиценцирање у Академским библиотекама уз освртање на добре праксе, принципе и перспективе. На овом скупу ће говорити представници CТК конзорцијума, као и представници великих издавачких кућа. На званичној интернет презентацији овог догађаја могу се видети детаљи програма скупа, као и видео пренос догађаја.

(објављено 01.10.2015.)

Scopus - обавештење

Обавештавамо кориснике да од 01.10.2015. године платформа Elsevier-oве базе Scopusвише неће бити подржана у оквиру Microsoft-ове верзије прегледача Internet Explorer 8 (IE8). Како би пружили корисницима комплетну услугу, са свим новим карактеристикама и функционалностима, препоручују коришћење новијих верзија IE или Google Chrome и Firefox прегледача.
Детаљније

(објављено 28.09.2015.)

Ноћ истраживача 2015

Десети рођендан

Ноћ истраживача је једнодневна манифестација промоције науке намењена знатижељним умовима свих узраста. Пре тачно једне деценије одржано је прво издање Ноћи истраживача у оквиру Марија Склодовска Кири програма под покровитељством Европске комисије, а у Србији се ова манифестација одржава од 2010. године. Шеста по реду Ноћ истраживача у Србији ће се одржати у петак, 25. септембра. У градовима широм Србије љубитељи науке ће имати могућност да уживају у бројним активностима везаним за науку, а читав догађај ће бити зачињен специјалним изненађењима поводом јубилеја. Сви садржаји су, као и сваке године, бесплатни и прилагођени свима. Детаљније информације о локацијама и програму ове манифестације можете прочитати на страници Ноћ истраживача 2015.

(објављено 23.09.2015.)

Сметње у приступу КоБСОН сервисима

Обавештавамо кориснике да су установљене сметње у раду академске мреже, те молимо за разумевање услед отежаног приступа КоБСОН сервисима и стрпљење у наредном периоду док наведени проблеми не буду отклоњени.

(објављено 22.09.2015.)

Cambridge Journals обавештење

Услед рада на унапређењу платформе, најављујемо да ће приступ Cambridge часописима бити повремено онемогућен у различитим временским интервалима, у периоду од 17. до 20. септембра.
Унапред се захваљујемо корисницима на разумевању и стрпљењу.

 

(објављено 17.09.2015.)

Предавање Мартина Мојла у УБСМ

Предавање Мартина Мојла, са Универзитета у Лондону (University College London - UCL), одржаће се у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" (УБСМ) у среду, 16. септембра 2015. са почетком у 13 часова. Господин Мојл ће говорити о следећим темама:

- Пројекат Dart Europe и Е-тезе
- Research data management + LEARN пројекат
- Универзитетско издаваштво у отвореном приступу, University College London press

Мартин Мојл је менаџер дигиталних колекција UCL-а, бави се пројектима и услугама у области дигиталних репозиторијума, агрегације метаподатака и дигиталне заштите. За више информација пратите Facebook страницу догађаја.

(објављено 14.09.2015.)

Водич за успешно публиковање радова

Како би помогли ауторима издавачка кућа Elsevier креира кратке водиче у којима укратко даје смернице за успешно публиковање радова. У водичу "Шта разликује добру од лоше публикације" упућују на кључне тачке на које би аутори требало да обрате пажњу при публиковању рада. Истакнути су значај и начин: одабира часописа, чврстог придржавања етике публиковања и издавачког упутства за ауторе, креирања концизне структуре рада и коришћења адекватне терминологије.

(објављено 28.08.2015.)

Полагање свезака у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије

Услед честих питања и недоумица обавештавамо уредништва домаћих научних часописа да су, независно од успостављене сарадње са појединим невладиним организацијама, и даље у обавези да полажу свеске својих часописа у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије (у складу са препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја).

Детаљније информације на страници Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

(објављено 27.08.2015.)

Шангајска листа за 2015. годину

Универзитет у Београду се и ове године нашао међу 400 најбољих на престижној Шангајској листи. Ова листа нема формални карактер, али представља ствар престижа у вези са научно-истраживачким радом и утицајем на науку појединачних универзитета на светском нивоу. Сазнајте више на: The 2015 Academic Ranking of World Universities.

(објављено 24.08.2015.)

Ново из EBSCO сервиса: eBooks мобилна апликација

EBSCO сервис је креирао мобилну апликацију за коришћење колекције електронских књига. Ова апликација омогућава једноставну претрагу и преузимање доступне литературе на мобилни уређај, као и читање литературе у сваком тренутку са прилагођеном величином фонта, маргинама и контрастом. Апликација је доступна за iPhone, iPad, iPod Touch, Android, Kindle Fire и Nook уређаје.

Детаљније

(објављено 13.08.2015.)

ReadCube

Револуционарни начин читања чланака

ReadCube је бесплатан читач чланака и референсни менаџер. Значајан је за организовано чување, читање и управљање научном литературом, као и за претрагу. Садржи велики број алата који олакшавају научно-истраживачки рад: оптимизован преглед и коришћење чланака у PDF формату, више опција претраге и приказа, повезане чланке, забелешке у самом чланку и подвлачење, преглед преко целог екрана итд. На основу чланака смештених у личној библиотеци нуди препоруку чланака. У оквиру програма се налази имплементирана PubMed и Google Scholar претрага. С обзиром на сарадњу са великим бројем издавачких кућа (Wiley, Science Direct..) овај референсни менаџер омоућава једноставно преузимање и коришћење доступних чланака у пуном тексту, као и путању ка чланцима. Такође, ова апликација је доступна за таблет уређаје и паметне телефоне.

(објављено 11.08.2015.)

Кратак прекид у раду сервиса ScienceDirect

Услед рада на унапређењу платформе, најављујемо да ће сервис ScienceDirect бити накратко (отприлике 4 и по сата) недоступан корисницима, с почетком у подне у суботу 01. августа. Унапред се захваљујемо корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 30.07.2015.)

Могуће сметње у приступу Web of Science сервису

Услед планираниx радова на унапређењу услуге коју пружају корисницима у оквиру Web of Science (WoS) сервиса из издавачке куће Thomson Reutars су најављене могуће сметње у приступу и коришћењу овог сервиса у недељу 26.07.2015. године. Детаљније о планираним унапређењима

(објављено 23.07.2015.)

ACS2Go: Унапређење у коришћењу ACS сервиса

ACS2Go је платформа прилагођена за приступ и коришћење публикација издавача ACS (American Chemical Society) посредством паметних телефона и таблет уређаја. Омогућава претрагу часописа и чланака по кључним речима, аутору или наслову, као и преузимање чланака на мобилни уређај.

 Детаљније

(објављено 21.07.2015.)

Wiley: обавештење

Обавештавамо кориснике да је сервис Wiley увео новину приликом приступа радовима. Корисници ће и даље регуларно моћи да преузимају радове (до сто радова у оквиру једне сесије), с тим што ће бити у обавези да након двадесет петог преузетог рада попуне текст исписан на екрану (као на слици - CAPTCHA). Разлог ове новине у оквиру сервиса Wiley јесте спречавање неодобреног масовног преузимања радова и заштита, како корисника тако и издавача.

(објављено 10.07.2015.)

Дан науке

10. јул

Од 2011. године, на основу Одлуке Владе Србије, Даном науке у Републици Србији проглашен је 10. јул , дан рођења Николе Тесле. Центар за промоцију науке (ЦПН) у сарадњи са мноштвом других организација припрема разноврстан научнопопуларни програм и манифестација ће обухватати неколико догађаја за све узрасте широм Београда и других градова Србије.

На сајту ЦПН-а припремљен је интерактивни преглед активности.

Програм Дана науке 2015.

(објављено 08.07.2015.)

Савети и пречице при претраживању база података

У научно-истраживачкој заједници квалитетна и брза претрага научних радова је од великог значаја. Овај кратки видео пружа помоћ и разјашњава појмове у вези претраживања у академским истраживачким базама података, као што су EBSCO Academic Search Complete, Springer и слично. У циљу квалитетнијег и лакшег претраживања видео нуди доста корисних савета као што су коришћење напредне претраге, логичких оператора, сужавање опсега претраге и цитирање из базе података. Такође су покривени појмови у вези информатичке писмености и истраживачких вештина примењивих у базама података за свако научно истраживање.

 

(објављено 07.07.2015.)

Промоција српске науке

У издању Elsevier-а, водеће издавачке куће научних часописа, публикован је специјални број под називом „Елементи математичке феноменологије и феноменолошко пресликавање са применом у нелинеарној динамици(Elements of mathematical phenomenology and phenomenological mapping in non-linear dynamics) часописа International journal of non-linear mechanics, који је посвећен недовољно познатој теорији српског научника Михаила Петровића (Михаило Петровић Алас). У том броју објављено је 17 радова, а међу њима су и радови истразивача из Србије са Математичког института САНУ, Машинског факултета у Београду и Нишу, Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, Факултета за Физичку хемију у Београду, Института ИХТМ – центар за катализу и хемијско инжењерство, као и са Рударског факултета у Београду. Овим радовима се приказују могућности примене Теорије Михаила Петровића у савременој науци.
Гости уредници овог специјалног броја су четири научника, Катица Р. (Стевановић) Хедрих из Србије, два из Русије (Московски Авиациони Институт) и један из Америке (Rice Универзитет).
Циљ садржаја овог броја је промоција недовољно познате теорије српског научника Михаила Петровића, једног од три докторанта француског великана науке Жила Анрија Поенкаре (Jules Henri Poincaré), а уједно и промоција српске науке из 1911. године. Ова теорија омогућава интеграцију научних истраживања на основу аналогија и фенoменолошких пресликавања модела и динамика и веома је значајна за оптимизацију програма студија на скоро свим факултетима, кроз интердисциплинарне програме за више научних области.

(објављено 30.06.2015.)

Објављене корекције импакт фактора за 2014.

Thomson Reuters (TR) је на својој страници објавио прве корекције импакт фактора. Постављена је листа часописа која ће се, до септембра, ажурирати на недељном нивоу. Након закључивања обраде података, и публиковања коначних листа на TR страници, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.
Подаци публиковани на овој страници могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 24.06.2015.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2014. годину

Данас је Thomson Reuters у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2014. годину. Подаци су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.

На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Thomson Reuters -> Title Suppressions.

Часописи које је Thomson Reuters престао да реферише у WoS- у у претходних 12 месеци:
Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
Science Citation Index Expanded (SCIe)
Social Sciences Citation Index (SSCI)

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:
Листа часописа

или је промењен ISSN:
Листа часописа

(објављено 19.06.2015.)

Импакт фактори за наше часописе у 2014. години

Naslov 2010 2011 2012 2013 2014
Acta Veterinaria - Beograd 0.169 0.167 0.258 0.133 0.292
Applicable Analysis and Discrete Mathematics 0.645 0.754 0.887 0.708 0.860
Archives of Biological Sciences 0.356 0.360 0.791 0.607 0.718
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 0.580 0.610 0.533 0.659 0.892
Computer Science and Information Systems 0.324 0.625 0.549 0.575 0.477
Filomat 0.101 0.421 0.714 0.753 0.638
Genetika   0.440 0.372 0.492 0.347
Hemijska industrija 0.137 0.205 0.463 0.562 0.364
Int Journal of Electrochemical Science 2.808 3.729 Title Suppressions 1.956 1.500
Journal of Medical Biochemistry   0.610 1.084 0.721 1.045
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 1.294 1.317 1.435 1.135 0.832
Journal of the Serbian Chemical Society 0.725 0.879 0.912 0.889 0.871
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 3.291 2.161 1.768 1.829 1.466
Nuclear Technology and Radiation Protection 0.706 1.159 1.000 Title Suppressions 0.560
Panoeconomicus 0.078 0.396 0.400 0.778 0.770
Psihologija 0.141 0.279 0.292 0.188 0.232
Publications de l Institut Mathematique-Beograd     0.195 0.152 0.270
Science of Sintering 0.403 0.274 0.278 0.444 0.575
Serbian Astronomical Journal       1.100 0.704
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo 0.194 0.190 0.228 0.169 0.233
Thermal Science 0.706 0.779 0.838 0.962 1.222
Vojnosanitetski pregled 0.199 0.179 0.210 0.269 0.292

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 19.06.2015.)

Како препознати предаторске часописе и хаковане интернет странице

Указујемо истраживачима на значајност информисања о одређеном часопису пре него што се донесе одлука о објављивању рада у истом. За предаторске часописе, односно њихове издаваче, постоје одређене карактеристике на основу којих је могуће доћи до закључка да се не ради о оригиналном часопису.
Неке од карактеристика су да је поступак рецензије недовљно транспарентан или у неким случајевима рецензија и не постоји; аутори добијају велики број позива да објаве рад у часопису, а исто тако добијају и позиве да постану чланови уређивачких одбора; писмо у коме се аутори позивају да објаве рад обично почиње навођењем наслова неког рада који је већ објављен у неком часопису, све у циљу стицања утиска да је понуда озбиљна и да неко прати ауторов рад; писма попут ових врло често су упућена са комерцијалних е-маил адреса (попут gmail, yahoo и сл.); наведени подаци о квалитету и рангу часописа су лажни; наведени сајт часописа уопште не ради или ако ради углавном је дизајниран тако да подсећа на сајт неког реномираног издавача; адреса редакције је у већини случајева лажна.
Треба бити јако опрезан по овом питању, јер постоје предаторски часописи који имају ИФ (обично се налазе на дну JCR листе и треба детаљно проучити њихову издавачку политику).
Прва ствар коју треба урадити при одабиру часописа јесте проверити листу сумњивих часописа и издавача на блогу Џефрија Била. Он на свом блогу такође указује и "хаковане интернет странице" или како их другачије преводе "киднаповани часописи" (hijacked journals). У следећем кораку при испитивању идентитета интернет странице може се консултовати неки од сајтова за проверу ИП адреса који нуди информације о веб-сајтовима. Такође, консултације са колегама из исте области могу помоћи при добијању информација о аутентичним часописима и одабиру истих за обављивање рада.

(објављено 12.06.2015.)

Системи за идентификацију аутора

У данашње савремено доба лакша доступност не гарантује већу видљивост научно-истраживачког рада. Водећи се тиме, издавачи цитатних база података унапредили су систем идентификације аутора имплементирањем сервиса као што су Scopus Author ID, ResearcherID и ORCID.
Scopus аутоматски групише радове и формира ауторске профиле додељујући им и јединствени ИД у виду нумеричког кода. Профил на Scopus-у се аутоматски ажурира.
Након појаве Scopus-а уведен је и систем јединствене идентификације аутора у Web of Science (WoS). Ова јединствена идентификација врши се помоћу сервиса ResearcherID, и он је за разлику од WoS-а потпуно бесплатан.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Овај сервис је покренут у новембру 2012. године, с циљем да постане универзални систем за идентификацију аутора научних радова. Сервис омогућава истраживачима да креирају и уређују своје профиле, који обухватају личне податке, афилијације, списак публикација, област истраживања, кључне речи, податке о финансијерима. Размена података је омогућена са Scopus-ом и RecearcherID-ом.
Препорука истраживачима јесте да креирају и редовно ажурирају своје профиле у оквиру ових сервиса, јер ће то увелико помоћи другим ауторима при цитирању и омогућиће промовисање научно-истраживачког рада. Такође, још један начин повећања видљивости аутора и њиховог рада јесте укључивање на тзв. друштвену мрежу за научнике - ResearchGate.
Детаљније информације

(објављено 09.06.2015.)

Успостављен приступ Emerald сервису до текућег периода

Обавештавамо кориснике да је услед успешне сарадње и подршке издавача поново успостављен приступ садржајима Emerald сервиса до текућег датума. Да подсетимо, услед недостатка финансијских средстава нисмо били у могућности да обновимо претплату на садржаје Emerald сервиса у претходној години. Приступ је укинут 1. августа 2014. године за садржаје из 2014. године и текући период, док су остала годишта била доступна. Сада је поново успостављен приступ садржајима из 2014. и 2015. године до текућих издања.

(објављено 05.06.2015.)

Одржана трибина за истраживаче

У Институту за нуклеарне науке "Винча" 02. јуна је организована трибина у оквиру које су одржана два предавања: "Како повећати видљивост истраживача и резултата њихових истраживања?" и "Цитатни индекси, категоризација часописа и библиометријски индикатори". У оквиру ове трибине обрађене су значајне теме за истраживаче, а у вези са појавом интернета и представљањем њиховог научно-истраживачког рада у новим условима. Све обрађене теме представљене су кроз могућности и претње које се појављају у оквиру у области научно-истраживачког рада. Детаљније

Слике са ове трибине могу се погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 04.06.2015.)

Поводом приступа ACS сервису

Обавештавамо кориснике да је поново омогућен приступ ACS сервису и захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 04.06.2015.)

Приступ ACS сервису

Обавештавамо кориснике да је приступ ACS сервису привремено укинут због необновљене претплате. Новац за претплату овог сервиса је обезбеђен и у току је процедура јавних набавки, након чега ће уплата бити реализована. Контактирали смо издавача и очекујемо да ће приступ поново бити омогућен током данашњег или сутрашњег дана.

(објављено 03.06.2015.)

Ажурирана ЕлеЧас листа

Обавештавамо кориснике да је ЕлеЧас листа ажурирана новим насловима часописа од осам издавача. У ЕлеЧас-у је сада доступно преко 600 нових наслова часописа који се налазе у Open Access(OA) режиму.

(објављено 29.05.2015.)

Сметње у приступу КоБСОН сервисима

Обавештавамо кориснике да и даље постоји проблем у раду академске мреже, и молимо за разумевање због отежаног приступа КоБСОН сервисима и стрпљење у наредном периоду док наведен проблем не буде отклоњен.

(објављено 20.05.2015.)

Сметње у приступу КоБСОН сервисима

Обавештавамо кориснике да су установљене сметње у раду академске мреже, те молимо за разумевање услед отежаног приступа КоБСОН сервисима и стрпљење у наредном периоду док наведени проблеми не буду отклоњени.

(објављено 11.05.2015.)

Мај месец математике - Ритам математике

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ организују манифестацију „Мај месец математике“ (М3), која ће трајати од 5. маја до 5. јуна 2015. Ово је четврта по реду национална научнопопуларна манифестација посвећена математици. Популарне математичке поставке налазиће се на чак 12 локација само у Београду, а у манифестацију се укључило више од петнаест градова широм Србије. Програм је разноврстан - поред многобројних предавања и радионица, организовани су и филмови и разни експонати.

Информације о детаљном програму можете погледати на сајту манифестације.

(објављено 29.04.2015.)

Обавештење о категоризацији домаћих часописа

Обавештавамо Вас да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије склопило уговор са Центром за евалуацију у образовању и науци (ЦЕОН-ом) о финансирању издраде, одржавања и публиковања библиометријског извештаја часописа за потребе категоризације часописа за волумен из 2015. године. Такође обавештавамо истраживаче и уредништва да је план Министарства да се категоризација часописа за 2014. годину (на основу библиометријске анализе из претходне године) изврши до краја јуна 2015. године, а категоризација за 2015. годину (на основу библиометријске анализе волумена часописа из 2014. године) до краја септембра текуће године.

За потребе израде библиометријског извештаја часописе је и даље нужно достављати у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије.

Детаљне информације о категоризацији можете прочитати на сајту Министарства.

(објављено 28.04.2015.)

Поводом Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике и уредништва часописа да је Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије поново видљив у пуном обиму. Евиденцију о положеним свескама као и упутство за достављање материјала можете погледати на Веб страници Репозиторијума.<

(објављено 27.04.2015.)

Springer Bookmetrix платформа за утвђивање утицајности е-књига

Bookmetrix је нова и јединствена платформа коју је Springer развио у партнерству са Almetrix-ом . Платформа нуди свеобухватан преглед домашаја и коришћења е-књига или поглавља, дајући на нивоу е-књиге или на нивоу поглавља све метричке податке на једном месту. За сваку е-књигу и поглавље може се пронаћи колико пута је књига преузета, колико пута је цитирана, њен краћи приказ, колико је имала читалаца и колико пута је нешто у вези са књигом или поглављем подељено на друштвеним мрежама. За сваку књигу или поглавље сви подаци су приказани посебно. Истичемо да при коришћењу Internet Explorer-а, подаци се приказују само од његове 10.0 верзије.

Видео презентација и детаљније информације о Bookmetrix платформи.

(објављено 16.04.2015.)

Обезбеђен приступ Wiley часописима до текућег броја

Услед необновљене претплате на часописе издавача Wiley у 2014. за 2015. годину, представник издавача нам је привремено онемогућио приступ бројевима изашлим после јануара 2015. године. По склапању уговора са Министарством овај проблем је отклоњен и сада је омогућен приступ до текућег датума.

 

(објављено 16.04.2015.)

Ажурирање SCI листа

Присуство часописа на SCI листама је релативно променљива категорија - током целе године Thomson Reuters евалуира и прати часописе, и у јуну (јулу) месецу публикује податке о Импакт фактору (ИФ) и рангу часописа. Импакт фактор часописа за 2013. је објављен јула месеца 2014., и он се не може оспорити.

Независно од тога, Thomson Reuters током целе године ажурира листе и измене публикује на својој страници Thomson Reuters Master Journal List - Journal Coverage Changes (for the past 12 months). На њој се налази више категорија часописа:

- "Newly Added" (нови на SCI листи)
- "Ceased" (престали са излажењем)
- "Changed to" или "Changed from" (променили су наслов)
- "Reactivated" (поново су враћени на SCI листу)
- "Dropped" (скинути су са SCI листе и престали да се реферишу у Web of Science).

Подсећамо да Thomson Reuters сваке године процењује око 2.000 нових часописа за реферисање у WoS, а ниво пролазности је до 10%-12%. Такође подсећамо да се у последње време у научном издаваштву све чешће говори о "предаторским" часописима и издавачима. То, као и низ других неправилности (превелики број публикованих радова у односу на претходне године, висок проценат самоцитата и сл.) може бити разлог за искључење часописа са SCI листе.

Препоручујемо да приликом доношења одлуке у ком часопису публиковати рад, осим података о ИФ и рангу часописа, проверите статус часописа и на горе наведеној страници (Thomson Reuters Master Journal List - Journal Coverage Changes).

(објављено 06.04.2015.)

Упутство за коришћење и преузимање EBSCO е-књига

С обзиром на то да нам је од ове године омогућен приступ колекцији EBSCO eBook Academic Collection припремили смо кратко упутство како би корисницима олакшали коришћење овог сервиса. Корисници имају могућност да, осим претраживања колекције е-књига, направе лични налог. Креирање личног налога је препоручљиво и даје бројне предности, као што су додавање е-књига у фолдер у оквиру свог налога и преузимање истих за offline читање.

 

(објављено 03.04.2015.)

Вебинар - EBSCO eBook Academic Collection

EBSCO организује вебинар на тему претраживања и преузимања електронских књига у оквиру овог сервиса. Вебинар ће се одржати у два понуђена термина у понедељак 23. марта 2015. године у 09:00 часова (пријава) и у петак 27. марта 2015. године у 10:30 часова (пријава).

(објављено 20.03.2015.)

Укинут приступ Ebrary eBooks колекцији и уговорена претплата за EBSCO eBooks колекцију

Приступ електронским књигама сервиса Ebrary је укинут. Након пробног периода, који је трајао до краја фебруара 2015. године, уговорена је претплата и омогућен приступ колекцији EBSCO eBook Academic Collection. Ова колекција броји преко 135.000 електронских књига.

(објављено 20.03.2015.)

Приступ ACS садржајима

Привремено је онемогућен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима. Интервенисали смо код издавача и приступ ће поново бити омогућен у року од 24 часа. Такође, напомињемо да су средства за обнову претплате за 2015. годину обезбеђена и приступ је загарантован до краја године.

(објављено 17.03.2015.)

Предавања и радионице за истраживаче у организацији Секције библиотекара и књижничара Заједнице института Србије

Секција библиотекара и књижничара Заједнице института Србије припремила је серију предавања и радионица намењених истраживачима. Сва предавања су бесплатна, а по потреби се могу организовати и више пута у истој институцији. Предавачи су библиотекари, редовни и придружени чланови Секције библиотекара и књижничара ЗИС.
Програм предавања и материјали

(објављено 16.03.2015.)

ORCID и Scopus – повезивање профила

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Elsevier је омогућио да публикације које су доступне преко Scopus-а сада могу бити повезане са личним профилом на ORCID-у. Регистрација и добијање ORCID ID броја је бесплатна и може се једноставно обавити на ORCID веб страници. Више о процедури повезивања профила може се видети на сајту Elsevier-а.

(објављено 11.03.2015.)

Предаторски часописи и хаковане интернет странице

Ауторке Monica Berger и Jill Cirasella објавиле су чланак у College & Research Libraries News-у о предаторским часописима како би истраживачима помогле да боље схвате какве проблеме стварају овакви часописи и издавачи. Ауторке се у тексту осврћу на листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу коју одржава библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил. Такође, он на свом порталу указује на још један вид проблема са којим се суочавају истраживачи, а то су такозване "хаковане интернет странице" (hijacked journals) и одржава листу истих. Билове листе могу спасити истраживаче од потенцијалних, или заиста предаторских издавача, али свакако то нису коначне листе. Опрез је потребан када је овај проблем у питању и потребно је детаљно информисање о одређеном часопису пре него што се донесе одлука о објављивању рада.

(објављено 11.03.2015.)

Поводом Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

Обавештавамо уредништва часописа да је привремено онемогућен приступ евиденцији свезака достављених у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије. Све свеске које буду достављене у наредним данима биће уредно евидентиране (са датумом пријема). Уколико су некоме потребни подаци о евиденцији достављених свезака може нам се обратити путем мејл адресе repozitorijum@nb.rs.
Извињавамо се због непријатности и захваљујемо на разумевању.

(објављено 02.03.2015.)

Поводом СЦИндекс-а

Поводом великог броја мејлова и телефонских позива везаних за проблеме у приступу СЦИндекс сервису обавештавамо кориснике следеће:

"Народна библиотека Србије није надлежна за израду и одржавање СЦИндекс (Српски Цитатни Индекс) сервиса. Овај сервис имплемантирао је ЦЕОН (Центар за евалуацију у образовању и науци) стога молимо кориснике да сва питања везана за СЦИндекс упуте колегама из ЦЕОН-а путем мејл адресе ceon@ceon.rs."

(објављено 02.03.2015.)

Преузимање ScienceDirect е-књига

Elsevier је омогућио да се преузимање ScienceDirect е-књига реализује у неколико лаких корака. Постоји могућност преузимања жељених поглавља или целокупне књиге у PDF формату. Детаљне инструкције налазе се на следећем линку.

(објављено 25.02.2015.)

Вебинар - REAXYS и Reaxys Medicinal Chemistry

Издавачка кућа Еlsevier организује вебинар на тему значаја база података REAXYS и Reaxys Medicinal Chemistry. Вебинар ће се одржати 17. фебруара 2015. године у 10 часова. Детаље о програму и начину пријављивања за вебинар можете прочитати овде.

 

(објављено 11.02.2015.)

Ebrary увећао своју колекцију електронских књига

У Ebrary колекцији електронских књига "Academic Complete" налази се око 120,000 наслова великих светских универзитета и издавача подељених у петнаест области: антропологија, бизнис и економија, ИТ, образовање, инжењерство и технологија, историја, уметност, језик и литература, право, природне науке, медицина, психологија, религија, физичке науке, друштвене науке.

Напомена: Молимо Вас да приликом регистрације на Ebrary порталу користите e-mail адресу комерционалног провајдера (gmail, yahoo, hotmail, sbb...) због тога што сама платформа не подржава регистрацију преко институционалних e-mail адреса.

(објављено 05.02.2015.)

Због радова на одржавању сервер сале онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због планираних радова на одржавању сервер сале, данас, 30.01., од 17:00-18:00 часова, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 30.01.2015.)

Продужен пробни перид за EBSCO eBooks

Пробни период за коришћење EBSCO колекција електронских књига продужен је до краја фебруара 2015. године. Као што је већ наведено доступне су две колекције: eBook Academic Collection (преко 132,000 књига) и eBook Business Collection (преко 12,000 књига).

(објављено 29.01.2015.)

Проблеми са приступом Wiley часописима

Претплата на часописе издавача Wiley није обновљена у 2014. за 2015. годину. Представник издавача нам је омогућио приступ часописима до краја фебруара ове године с тим да су последњи доступни бројеви они који су изашли најкасније у јануару 2015. године. По склапању уговора са Министарством овај проблем ће бити отклоњен, а приступ обезбеђен до текућег датума.

(објављено 28.01.2015.)

Предвиђањa за науку у 2015. години

Глобална истраживачка заједниоца, без обзира да ли се мери бројем истраживача, публикацијама, патенатима или напицима за освежење, убрзано постаје све већа и већа. Уколико се досадашњи трендови наставе у 2015. години, по предвиђањима која су објављена у часопису Nature, може се очекивати да ће укупна улагања у истраживање и развој на светском нивоу износити 1.900.000.000.000 америчких долара. Истраживачи ће провести 26.000.000.000 сати у раду и као њима омиљени напитак попити око 1.000.000.000 шољица кафе. Предвиђа се објављење 920.000 публикација и око 470 ретракција. Такође, предвиђања указују да ће свет добити и 260.000 нових доктора науке. Детаљније

(објављено 16.01.2015.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће нас корисница са Биолошког факултета у Београду која се на нашу страницу пријавила тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 09.01.2015.)

 

Пуно среће и успеха у 2015. години жели Вам ваш КоБСОН тим

(објављено 01.01.2015.)