Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Šta radi nauka na Sajmu knjiga?

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu se ove godine održava po 62. put, od 22. do 29. oktobra. Centar za promociju nauke (CPN) i ove godine na Sajmu izlaže svoja izdanja. Tema ovogodišnjeg gostovanja CPN-a na štandu u Hali 2a, na Sajmu knjiga su naučne informacije. Čitav štand CPN-a dizajniran je i opremljen u tom duhu.
CPN je pripremio bogat program za sve posetioce – od predstavljanja i promocije radova domaćih istraživača do posebnih programa koje organizuju naučni klubovi iz 13 gradova širom zemlje. Pored programa biće promovisan i deseti broj časopisa Elementi, kao i novo izdanje CPN-a, knjiga „Bura informacija“.
U ovogodišnjem Katalogu izdanja naučnoistraživačkih organizacija, koji CPN tradicionalno poklanja svim posetiocima štanda, našao se niz zanimljivih istraživanja koja su objavljena u poslednjih godinu dana u Srbiji.

Više o nauci na Sajmu knjiga

(objavljeno 20.10.2017.)

KoBSON tim na sajmu knjiga

I ove godine, KoBSON tim će biti na sajmu knjiga. U ponedeljak (23. oktobra), na štandu Centra za promociju nauke (Hala 2a) tokom celog dana moći ćete da se upoznate sa svim uslugama i servisima koje nudimo, a druženje sa KoBSON timom i saradnicima biće organizovano od 12 do 16 časova. Za sve vreme sajma, izvori dostupni kroz KoBSON biće na raspolaganju svim posetiocima Centra za promociju nauke. Ukoliko još niste otvorili lični nalog za udaljeni pristup ("pristup od kuće"), učinite to u ponedeljak. Dobro nam došli!

(objavljeno 19.10.2017.)

U duhu obeležavanja Nedelje otvorenog pristupa

(Open Access Week)

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže skajp sesiji „Sve što ste želeli da pitate u vezi OA – za istraživače“, koja je zakazana za sredu, 25. oktobra u 11 časova.
Molimo da putem mejla na kobson@nb.rs potvrdite svoje učešće (naslov poruke - Prijava za skajp konsultacije) i upišete sledeće podatke: Ime i prezime, vaše skajp ime (Skype_name).
Za potrebe ove sesije koristiće se skajp nalog - oacasopisi.
Radi lakše komunikacije broj učesnika je ograničen na 25, a u zavisnosti od zainteresovanosti biće dostupan i drugi termin, u četvrtak 26. oktobra.

Za više informacija možete pisati na kobson@nb.rs.

(objavljeno 18.10.2017.)

Open Access Week 2017

"Open in order to..." tema je desete po redu međunarodne nedelje otvorenog pristupa koja će trajati od 23.10. do 29.10.2016. godine. Ovogodišnja tema je poziv da se odgovori na pitanje na koji način je moguće ohrabriti pojedince i institucije da preduzmu korake kako bi naučni rezultati bili otvoreno dostupni i koje su sve prednosti u tome. Organizator ove manifestacije je SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) - globalna koalicija posvećena otvaranju podrazumevane vrednosti za istraživanje i obrazovanje.
Više informacija nalazi se na zvaničnom sajtu manifestacije www.openaccessweek.org, dok na portalu OpenAIRE možete pronaći listu oranizovanih vebinara zakazanih za celu nedelju.

 

(objavljeno 16.10.2017.)

Korekcija Impakt faktora za 2016.

Baza EleČas je ažurirana sa novim vrednostima Impakt Faktora (IF) i pozicijama časopisa.

Naslovi časopisa koji su dobili impakt faktor za 2016. godinu u septembru 2017. godine, a bili su izostavljeni iz JCR-a objavljenog u junu 2017.

Vrednost IF časopisa koji izlaze u Srbiji nije se promenila.

(objavljeno 03.10.2017.)

Kategorizacija domaćih naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo kategorizaciju domaćih naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu.
Liste kategorizacija domaćih naučnih časopisa za period od 2006. do 2016. godine možete pogledati i na KoBSON stranici Kategorizacija domaćih časopisa

(objavljeno 28.07.2017.)

Unapređen sajt Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je da je stranica Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije unapređena.

U “Kutku za urednike”, u meniju – Video i materijali sa predavanja, postavljeni su video zapisi sa radionica održanih tokom realizacije projekta “Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia”. Pristup je ograničen i omogućen je autorizovanim korisnicima (predstavnicima uredništava časopisa koji su dostupni u režimu otvorenog pristupa). Za pristup su neophodni korisničko ime i šifra. Kako biste dobili neophodne podatke, potrebno je poslati zahtev, putem mejla, na adresu repozitorijum@nb.rs.

Dodatno, kao rezultat eIFL projekta napisana je i elektronski objavljena monografska publikacija “Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices”. Publikacija daje presek stanja naučnog izdavaštva u Srbiji, izvedenog na osnovu sprovedene ankete u kojoj je učestvovalo preko 150 uredništava. Takođe su date smernice i preporuke za dalja unapređenja časopisa i praćenje svetskih trendova. Publikacija je na engleskom jeziku, a prevod iste biće uskoro objavljen. Kompletan tekst nalazi se na u meniju Studija - Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices.

(objavljeno 02.06.2017.)

Novi izgled KoBSON sajta

Usled mnogobrojnih pohvala novog izgleda KoBSON sajta, objavljujemo prvu pristiglu, a našu korisnicu nagrađujemo KoBSON kišobranom.

Poštovani, srdačno Vam čestitam pokretanje novog vizuelno i sadržajno unapredjenog web-site, najlepše hvala u ime naučne zajednice Vojvodine i Srbije na Vašem radu i važnom doprinosu našoj nauci.

Zahvaljujemo smile

(objavljeno 10.04.2017.)

Dragi korisnici, dobro došli na novi sajt KoBSON-a. U skladu sa potrebama naučnika i istraživača, novi sajt je korisnički orijentisan, informativan i prilagođen uređajima različitih rezolucija - kako desktop i laptop računarima, tako tabletima i mobilnim telefonima.

Započnite Vašu pretragu ovde i sada.
Vaš KoBSON tim smile

(objavljeno 05.04.2017.)

Objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije. Portal je unapređen novom stavkom u meniju - Kutak za urednike, kao rezultat sprovedenog projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", podržanog od strane EIFL-a.  Kutak za urednike je osmišljen kao pomoć i skup svih tema obrađenih putem aktivnosti realizovanih u okviru projekta. Neki od bitnih odeljaka su: Referisanje časopisa u WoS-u, Scopus-u, SCIndeksu, DOAJu, CC licence, Open Journal System, Plagijarizam itd. Dodatno će biti postavljeni video i materijali sa održanih predavanja i radionica koji će biti dostupni samo autorizovanim korisnicima (za pregled sadržaja biće potrebno korisničko ime i šifra).

(objavljeno 25.01.2017.)